Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2022, 05:22

Dodikov SNSD proglasio pobedu, PDP optužuje za krađu i traži ponavljanje izbora

Rezultati jučerašnjih opštih izbora u Bosni i Hercegovini posebno su zanimljivi u Republici Srpskoj i to za poziciju predsednika Srpske, nakon slavlja oba kandidata: Jelene Trivić i Milorada Dodika. Dodikov SNSD rano jutros proglasio je njegovu pobedu. S druge strane, Partija demokratskog progresa optužuje SNSD za veliku izbornu krađu i traži ponavljanje izbora u celoj Republici Srpskoj.

Kandidat SNSD Milorad Dodik osvojio je 48,36 odsto glasova na izborima za predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Republike Srpske, dok je kandidatkinja PDP Jelena Trivić osvojila 43,27 odsto, pokazuju novi preliminarni podaci Centralne izborne komisije na osnovu 90,04 odsto biračkih mesta.

Prema novim podacima CIK-a, Dodik je dobio 268.635 glasova, a Trivić 240.353 glasova, prenosi RTRS.

CIK: Ubedljivo vođstvo SNSD za Narodnu skupštinu RS

Centralna izborna komisija BiH objavila je prve preliminarne rezultate izbora za Narodnu skupštinu Republike Srpske prema kojima lista Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima ubedljivo najviše glasova.

Prema rezultatima CIK nakon 84,01 odsto obrađenih biračkih mesta, SNSD je osvojio 183.532 glasova ili 35,20 odsto.

Srpska demokratska stranka (SDS) je osvojila 80.317 glasova odnosno 15,40 odsto, dok je za Partiju demokratskog progresa (PDP) glasalo 50.995 birača ili 9,78 odsto.

Sledi Socijalistička partija Petar Đokić-NDP-SNP, čija lista je osvojila 31.143 glasa ili 5,97 odsto, DEMOS je zadobio poverenje 30.641 birača ili 5,88 odsto.

Ujedinjena Srpska osvojila je 28.055 glasova ili 5,38 odsto, iza nje je Lista Nebojše Vukanovića Za pravdu i red sa 26.189 glasova ili 5,02 odsto.

Demokratski narodni savez je, prema preliminarnim rezultatima, dobio 24.314 glasova ili 4,66, a Pokret za državu 22.084, ili 4,24 odsto, prenosi RTRS.

NPS-DARKO BANjAC-PUS-PRVA SDS su dobili 18.085 glasova ili 3,47 odsto, a Socijalistička partija Srpske (SPS) Gorana Selaka 16.081 glasova ili 3,08 odsto.

Nevažećih listića je 5,57 odsto.

CIK: Cvijanović 52,57, Bećirović 57,20, Komšić 54,21

Kandidat SNSD-a za srpskog člana Predsedništva BiH Željka Cvijanović osvojila je 298.197 glasova ili 52,67 odsto nakon obrađenih 92,72 odsto biračkih mesta u Republici Srpskoj, najnoviji su preliminarni podaci koje je objavila Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Prema ovim podacima, kandidat SDS-a Mirko Šarović osvojio je 203.265 ili 35,90 odsto glasova, dok je kandidat DNS-a Nenad Nešić osvojio 31.409 glasova, što je 5,55 odsto ukupnog broja prebrojanih glasova u Republici Srpskoj, prenela je Srna.

Kandidat koalicionog bloka "Ujedinjeni za slobodnu Bosnu" Vojin Mijatović osvojio je 25.804 glasa ili 4,56 odsto, a Borislav Bijelić iz stranke Život dobio je podršku 7.495 birača ili 1,32 odsto glasova.

CIK je saopštio da je među do sada obrađenim listićima bilo 566.170 važećih, 22.228 nevažećih praznih listića, dok je nevažećih po drugim kriterijumima bilo 16.124.

Kandidat koalicionog bloka "Ujedinjeni za slobodnu Bosnu" za bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denis Bećirović osvojio je 285.108 ili 57,20 odsto glasova, prelimirani su i nepotpuni podaci Centralne izborne komisije (CIK) BiH nakon obrađena 3.003 biračka mesta u Federaciji BiH ili 90,51 odsto.

Njegov protivkandidat iz SDA Bakir Izetbegović, po do sada prebrojanim glasovima, osvojio je 187.380 ili 37,59 odsto glasova, a Mirsad Hadžikadić iz Platforme za progres 25.945 ili 5,21 odsto glasova.

Na stranici CIK-a objavljeno je da je među do sada obrađenim listićima važećih 857.433 ili 93,05 odsto, nevažećih praznih 38.720 ili 4,20 odsto, te nevažećih prema drugim kriterijumima 25.319 ili 2,75 odsto.

Kandidat Demokratske fronte za hrvatskog člana Predsedništva BiH Željko Komšić prema najnovijim podacima koje je objavila Centralna izborna komisija BiH osvojio je 194.605 ili 54,21 odsto glasova, nakon obrađenih 3.003 ili 90,51 odsto biračkih mesta.

Njegov protivkandidat iz HDZ-a BiH Borjana Krišto prema ovim podacima osvojila je 164.395 glasova što je 45,79 odsto do sada prebrojanih glasova.

Na stranici CIK-a objavljeno je da je među do sada obrađenim listićima važećih 857.433 ili 93.05 odsto, nevažećih praznih 38.720 ili 4,20 odsto, a nevažećih prema drugim kriterijumima 25.319 ili 2, 75 odsto.

PDP najavila da će tražiti ponavljanje izbora na celom području Republike Srpske, SDS traži ponavljanje izbora u Doboju i još nekim mestima

Srpska demokratska stranka (SDS) tražiće od Centralne izborne komisije ponavljanje izbora u Doboju i na velikom broju biračkih mesta u brojnim gradovima i opštinama zbog, kako tvrde, neregularnosti koje su se desile tokom izbornog dana a posebno pod okriljem noći kada je prekrojena izborna volja.

"Iako je to zakonska obaveza, našim posmatračima na ovim biračkim mestima nisu dati na uvid zapisnici koje su prepravljani od članova biračkih odbora čime je prekrojena izborna volja građana", saopšteno je iz ove stranke.

Kažu da s pravom smatraju da se na ovim biračkim mestima stanje na zapisnicima ne poklapa sa glasovima koji se nalaze u vrećama.

"Zbog toga će pravni tim Srpske demokratske stranke uputiti zahtev Centralnoj izbornoj komisiji za ponavljanje izbora na svim biračkim mestima u Doboju i na velikom broju biračkih mesta u Zvorniku, Prijedoru i Čelnicu na kojima su pod okriljem noći prepravljani zapisnici", navode iz SDS.

Dodaju da njihov pravni tim radi na pripremi krivičnih prijava protiv osoba koje su činile izborne manipulacije kao članovi izborne administracije u ovim gradovima.

Smatraju da je neophodno da se brojanje glasova ponove za neke nivoe vlasti, a pre svega za predsednika Republike Srpske i Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Prethodno je i PDP najavila da će tražiti ponavljanje izbora na celom području Republike Srpske.

Zajednički kandidat PDP i SDS za predsednika Republike Srpske je Jelena Trivić, koja je sinoć proglasila pobedu, a CIK BiH saopštio jutros da njen protivkandidat Milorad Dodik vodi sa više od 30.000 glasova, prema još nepotpunim preliminarnim rezultatima.

Posmatrači: Izbori konkurentni, nekoliko incidenata

Opšti izbori u BiH bili su konkurentni i u celini dobro organizovani, uz poštovanje osnovnih sloboda tokom kampanje, saopštila je danas zajednička međunarodna posmatračka misija, koja, međutim, ocenjuje negativno glasanje u mnogim mestima i to uglavnom zbog proceduralnih neregularnosti.

U zajedničkom dokumentu podseća se da je proces tokom dana izbora prošao prilično mirno, ali da je bilo nekoliko incidenata oko i na glasačkim mestima, prenela je Srna.

Posmatrači navode i to da su uglavnom poštovane procedure glasanja, ali da je često ugrožavana tajnost davanja glasova, a bilo je i slučajeva u kojima neovlašćeni ljudi prate glasače i "pomažu" im prilikom glasanja.

"Sada kada su građani BiH glasali, političari i političke stranke treba to da vide kao mandat za rad u korist budućnosti zemlje i perspektive evropskih integracija", izjavio je šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Štefan Šenah.

On je naglasio da je posebno važno to da se mladim glasačima obezbedi osećaj da njihova budućnost leži u BiH, te da je zato ključno da se prevaziđu razlike između različitih etničkih grupa.

Šef delegacije Parlamentarne skupštine OEBS-a Irene Čaralambides izjavila je da je kapacitet za upravljanje izbornim procesom veoma dobro uspostavljen u BiH, ali da će stvarno poverenje u demokratske procese verovatno ostati nedostižno sve dok državne strukture sprovode interese stranaka, umesto da odgovore na volju ljudi.

U saopštenju se navodi da je šef delegacije Parlamentarne skupštine NATO-a Mini Kodeli rekla da su izbori bili dobro organizovani i konkurentni, te da građani danas mogu sa pravom da očekuju da će izabrani političari preuzeti odgovornost za budućnost BiH u korist svih građana - za sigurnu i bezbednu zemlju, pomirenje, socijalne i ekonomske prednosti i demokratski progres.

Šef delegacije Evropskog parlamenta Andreas Šider izjavio je da žali zbog odluke visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da u poslednjem trenutku nametne promene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

On je rekao da, sada nakon izbora, Evropski parlament poziva na neometano formiranje vlasti i brzo sprovođenje svih obećanih reformi, uključujući izborne, u skladu sa odlukama lokalnog i međunarodnog suda.

Šef delegacije ODIHR Peter Tejler primetio je da je izveštavanje medija bilo značajno ograničeno.

On je dodao da su izbori pokazali dodatnu podelu duž etničkih i političkih linija, te da glasači zbog toga nisu imali potpune i nepristrasne informacije prilikom odlučivanja za koga da glasaju.

Saopštenje je izdala zajednička misija Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine OEBS-a, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Parlamentarne skupštine NATO-a i Evropskog parlamenta.

Međunarodna posmatračka misija u BiH imala je ukupno 471 posmatrača.


Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbori i Bosna i Hercegovina: Zašto je neizvesno glasanje za predsednika Republike Srpske

Izvor: Danas, 04.Okt.2022

Getty ImagesJelena Trivić proglasila je pobedu na predsedničkim izborima u Republici Srpskoj iako podaci izborne komisije to ne pokazuju Neizvesna izborna utakmica, nekoliko hiljada listića koji odlučuju ko će biti predsednik Republike Srpske (RS), Milorad Dodik kao jedan od dva kandidata sa najviše...

Nastavak na Danas...

Stanivuković tvrdi da je Jelena Trivić pobedila Milorada Dodika u Banjaluci (FOTO)

Izvor: Blic, 04.Okt.2022

Predsednik Gradskog odbora PDP u Banjaluci Draško Stanivuković tvrdi "da je Jelena Trivić, njegova koleginica iz stranke, imala najubedljiviju pobedu za predsednika Republike Srpske u Banjaluci na održanim opštim izborima."

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.