Dodik tvrdi da Program reformi nije suprotan vojnoj neutralnosti, SDS ga demantuje

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Dec.2019, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik tvrdi da Program reformi nije suprotan vojnoj neutralnosti, SDS ga demantuje

Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je Izvršni komitet SNSD-a podržao Program reformi.

Dodik je naveo da je Program reformi u skladu sa Rezolucijom Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti.

"Ništa nije tajno, idemo na posebnu sednicu Narodne skupštine i svi poslanici će imati uvid u dokumente. Verujem da će Narodna skupština dati pozitivnu ocenu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i da to nije suprotno rezoluciji o vojnoj neutralnosti", kazao je Dodik novinarima posle sednice SNSD.

Šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke u Narodnoj skupštini RS Miladin Stanić tvrdi da Republika Srpska više ništa ne odlučuje u vezi s ulaskom Bosne i Hercegovine u NATO savez, već država BiH.

"RS je isključena iz svih varijanti, kao i građani, i parlament nema više pravo na veto i zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. To je bio cilj SDA, da se izbiju aduti RS, a da o tome odlučuju Predsedništvo i parlament BiH", rekao je Stanić novinarima u Banjaluci.

U Programu reformi se, navodi on, "govori sve i potpuno je dovoljan da NATO donese odluke o članstvu BiH, iako vlast u RS tvrdi da to nije tačno".

"Ključna rečenica oko koje će se voditi priča je da se ovaj dokument podnosi bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu, a za čije usvajanje će biti potrebna dodatna odluka Predsedništva i parlamenta BiH", istakao je Stanić.

Po njegovim rečima, lider SDA Bakir Izetbegović je pre pet-šest meseci ponudio Dodiku da ovaj dokument, koji je, kako je naveo, skraćena verzija Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) a u prevodu ANP, ima tu rečenicu – da on ne preudicira ulazak BiH u NATO'.

On je ocenio da je Dodik "ucenjen delima i nedelima i da je bio primoran da usvoji Program reformi".

Mediji u Bosni i Hercegovii danas su objavili Program reformi, koje je 19. novembra usvojilo Predsedništvo BiH i čiji je sadržaj do sada držan u tajnosti.

Dokument je objavljen nakon što da je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik podelio poslanicima na Kolegijumu Narodne skupštine RS, koji bi o tom dokumentu trebalo da raspravljaju u ponedeljak, 23. decembra.

U Programu reforimi na 21 stranici navodi se da je pristupanjem NATO programu Partnerstvo za mir, BiH "pokazala svoju predanost za postizanje pune interoperabilnosti sa zemljama članicama NATO što pre i u svim segemntima".

U dokumentu se dalje navodi da da "članovi Zajedničke Komisije za odbranu i bezbednost definišu ciljeve u ovoj oblasti kroz Godišnji plan rada".

Još se navodi da je BiH predana poboljšanju odnosa sa NATO, bez, kako je navedeno, prejudiciranja konačne odluke o članstvu.

"Sve aktivnosti su u skladu sa prijašnjim odlukama Predsedništva, Saveta ministara i Parlamentarne skupštine BiH, u skladu sa ustavnim nadležnostima Predsedništva BiH", ističe se u dokumentu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.