Dodik prihvata prevremene izbore

Izvor: B92, 11.Feb.2014, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik prihvata prevremene izbore

Banjaluka -- Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata spreman da prihvati da se u RS održe prevremeni izbori.

Dodik je rekao da SNSD ne podržava predlog Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) za izmenu Izbornog zakona, koji donosi centralizaciju jer predlaže da odluku o izborima na bilo kojem nivou donosi Parlamentarna skupština BiH.

"To je nova podvala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SDP, i zato to ne može da bude prihvaćeno", rekao je Dodik posle sednice Izvršnog odbora SNSD.

Predsednik RS je naglasio da pravo odlučivanja o prevremenim izborima u entitetu pripada entitetskom parlamentu, a ne Parlamentarnoj skupštini BiH.

"To znači da bismo u ovoj situaciji mogli da održimo izbore u maju i da ih ponovo sprovedemo u oktobru", kazao je on.

Po rečima Dodika, zakon ne poznaje institut vanrednih izbora i bilo bi veoma opasno prihvatiti održavanje takvih izbora jer bi se tako priznalo da je Republika Srpska u vanrednom stanju.

"Republika Srpska nije u vanrednom stanju, ali smo spremni da, ako opozicija misli da u RS treba održati prevremene izbore, u parlamentu donesemo odluku i održimo ih", zaključio je Dodik.

Izvršni odbor SNSD je danas zaključio da je Bosna i Hercegovina u izrazitoj krizi koja se generiše u Federaciji BiH.

Predsednik opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić pozvao predsednika RS Milorada Dodika i vlasti RS na ostavke i da tako omoguće održavanje prevremnih izbora kako bi se predupredilo izbijanje nereda i u tom bosanskohercegovačkom entitetu.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Mogu prevremeni izbori, ali...

Izvor: Mondo, 11.Feb.2014

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) prihvata predlog opozicionih stranaka u Republici Srpskoj da se održe..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.