Izvor: Danas, 11.Sep.2014, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik pozvao Bošnjake da pošalju decu u školu

Banjaluka - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je juče roditelje bošnjačkih učenika da svoju decu pošalju na nastavu u škole u RS, ističući da jedino razgovorom mogu rešiti problem zbog kojih ta deca u nekoliko mesta u RS ne pohađaju nastavu.

Dodik je posle sastanka sa šefom misije OEBS-a u BiH Džonatanom Murom rekao da se samo razgovorom može doći do rešenja koje će uvažiti propisana >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << pravila i bez pritiska uvažiti neke specifičnosti.

„Želimo da napravimo potpuno neutralne uslove za obrazovanje. Naravno da želimo da uvažimo i specifičnosti koje postoje, ali to ne znači da se može vršiti pritisak na organe i institucije“, naglasio je predsednik RS.

U Vrbanjcima kod Kotor Varoša ni ove školske godine na nastavu ne dolazi 140 bošnjačke dece, dok 94 bošnjačka učenika ne dolaze na nastavu u Konjević Polju kod Bratunca. Njihovi roditelji traže uvođenje nacionalne grupe predmeta, kao i učenje „bosanskog“ jezika, dok Ministarstvo prosvete RS predlaže da se jezik koji uče naziva „jezikom bošnjačkog naroda“.

Šef misije OEBS-a Džonatan Mur je rekao da je tokom predizborne kampanje teško rešiti to pitanje, izrazivši spremnost da pomogne u rešavanju tog problema razgovorima sa roditeljima. „Školstvo je emotivna stvar, ali takođe sve mora da bude u skladu s visokim standardima, zakonima i propisima“, naveo je Mur. Dodik i Mur razgovarali su u Banjaluci i o predstojećim opštim izborima u BiH, ocenivši da oni treba da se sprovedu u neutralnoj atmosferi.

„Veoma je važno u izborima i učešće zakonom predviđenih organa kao što je to Centralna izborna komisija, koja mora biti transparentna, efikasna i brza u davanju ocena o statusu izbora, a neće biti zanemarena ni uloga onih koji će doći da na demokratskoj osnovi posmatraju izbore i daju im dodatni legitimitet“, rekao je predsednik RS. Mur je naveo da je posmatranje predstojećih izbora prioritet misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.