Dodik postavio Mila NA MESTO: To što pokušavaš je SATANSKI POSAO - NEĆE TI PROĆI!

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jan.2020, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik postavio Mila NA MESTO: To što pokušavaš je SATANSKI POSAO - NEĆE TI PROĆI!

Srpski član u Predsedništvu Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ističe da vlast u Podgorici plasira zabludu da su Crnogorci poseban narod i da to pokušava da nametne stvaranjem nekog dodatnog identiteta.

- To što je crnogorska vlast uradila je nastavak njihove arogancije i lošeg odnosa prema Srbima kroz duži vremenski period stvaranja te neke njihove nezavisnosti. Zabluda koju vlast plasira je da su Crnogorci >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << poseban narod, jer mi smo bratski, jedan narod. Tu zabludu Podgorica pokušava da nametne stvaranjem nekog dodatnog identiteta, jer resurs i povećanje svog kapaciteta ne može da traži kod Albanaca koji nikada neće biti Crnogorci, ili Muslimana, a da ne govorim kod Hrvata - rekao je Dodik u intervjuu frankfurtskim "Vestima".

On navodi da vlast zato pokušava pritiskom, satanizacijom, asimilacijom i na razne načine da srpski narod pretvori naprasno u Crnogorce.

- To podrazumeva neku novu veru koja treba da se ispoljava kroz neku njihovu priču. Podržavam srpski narod u Crnoj Gori, podržavam SPC i ono što je rekao predsednik Vučić tim povodom u svom obraćanju o potrebi da se okupimo, podržimo i pomognemo Srbima daleko više nego što je to do sada bilo - naveo je Dodik.

Član Predsedništva BiH naglasio je i da Kosovo i Metohija nisu izgubljeni.

- Očito da je Srbija pokazala svoj odnos prema tom pitanju, bez obzira koliko bilo bolno, a jeste, da to treba da bude političko i demografsko pitanje. Albanci odbijaju bilo kakve razgovore i sa pokroviteljima sa Zapada i smatraju da dogovori koji se potpišu, poput Briselskog sporazuma, treba da se realizuju onako kako njima odgovara, dok ostalo, kao što je formiranje Zajednice srpskih opština, ignorišu. Ne može tako - priča Dodik.

Prema njegovim rečima, Kosovo je kao pitanje od prvorazrednog državnog interesa Srbije i srpskog naroda bilo izgubljeno pre sedam-osam godina, a sada je vraćeno.

- Beograd je na snažnoj pregovaračkoj poziciji i ništa se tamo ne može rešiti bez saglasnosti Srbije, pa samoprogašeno Kosovo ne može u međunarodne organizacije, niti može postati član UN - ukazao je on.

Dijalog o Kosovu je, prema njegovim rečima, neophodnost, raduje ga, kaže, što je Srbija u daleko moćnijem položaju nego ranije kada je bila samo faktor kojem su ispostavljani računi.

- Danas ima konzistentnu politiku u pogledu rešavanja tog pitanja i svakako dajem potpunu podršku naporima Beograda i predsednika Aleksandra Vučića u tom pogledu - naglašava on.

Povodom Dana Republike Srpske, Dodik poručuje da je Srpska od životne važnosti i da se zato ovaj praznik obeležava kao jedan od najvažnijih datuma naše narodne istorije.

- Srbi su tada naučili i realizovali da bez srpske nacionalne države na ovim prostorima nema ni slobode. Da je potrebna nacionalna država, najbolje se vidi na prostorima izvan Srbije i RS, gde za Srbe gotovo da nema nikakvih sloboda, bilo u Federaciji BiH, Crnoj Gori ili Hrvatskoj. U Sloveniji nam, čak, ne dozvoljavaju status nacionalne manjine, dok nam u Makedoniji otimaju crkvu i progone ono malo Srba. I, naravno, u okviru ukupnog problema oko Kosova, srpsko nacionalno pitanje je i državno pitanje. Sve su to problemi koji govore da je odluka 9. januara 1992. bila potpuno opravdana, da je bila mirotvorna i da smo hteli da politički rešimo status našeg naroda - rekao je Dodik i dodao:

- Nismo hteli sukobe tada i nije ih bilo u BiH. Sve to, od teške faze rata koja je usledila nekoliko meseci nakon formiranja Srpske i sankcija, pa do progona našeg naroda, uskraćivanja ekonomskih, političkih socijalnih i drugih prava, kojima smo masovno bili izloženi, nije umanjilo značaj i mit o stvaranju Srpske - objasnio je on.

Na podsećanje da je nedavno rekao da želi da poveže Srbiju i RS kazao je da treba biti realan.

- Kad bi moja emocija bila u pitanju ja bih odmah rekao da to treba da bude jedan državni prostor i tu nema dileme, ni potrebe da krijem što mislim. Ali ima ih mnogo koji su u sve ovo upleteni. Pre svega, sa Zapada, i BiH nikada ne bi opstala kao država da nije takvih intervencija. Ali, vidimo da se stvari menjaju i zato mi Srbi zbog događanja poput ovog u Crnoj Gori sa usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti, moramo da se okupimo oko naših prava i da budemo jedinstveni u osećaju te istorijske odgovornosti", dodao je on.

Upitan kako vidi to jedinstvo rekao je da danas to možemo da činimo tako što ćemo objediniti školske programe, standarde, čak i neke javne službe i sisteme kao što je zdravstvo, možda čak i nešto što je u okviru elektroprivreda ili posebnih privrednih grana, a što bi bilo interesantno i Srbiji i RS.

- Ako mi to ne uspemo, generacijama koje dolaze će ostati amanet da RS stvore kao posebnu i nezavisnu državu i to ne mora nikoga da čudi. Sav narod ovde misli na taj način. Mi smo zgurani u BiH ne voljom, već silom međunarodne zajednice, a ta sila, naravno, ima svoju snagu u određenom vremenu, ali ne mora uvek da to bude ta vrsta priče. Sve što budemo radili, radićemo na miran način, nikada nećemo izazvati destabilizaciju i neku vrstu rata. Međutim, Srpska i srpski narod imaju pravo, kao i sve druge nacije kroz istoriju, na svoj državni odraz i to bi značilo veoma tesne veze sa Srbijom - naglasio je Dodik.

Ukazao je na značaj odnosa sa Moskvom, rekavši da se danas vidi da je London imao podatke o Srebrenici, ali su ipak predložili da SB UN izglasa rezoluciju o osudi srpskog naroda kao genocidnog u 20. veku, što bi, da Rusija nije sprečila, značilo da nisu ni Nemci, ni oni, koji su pobili pola sveta, genocidni, već bi jedino Srbi bili genocidni.

- Zato smo zahvalni Rusiji i nikad nećemo zaboraviti tu podršku i sprečavanje da se genocidnim proglasi naš narod koji je izgubio 28 odsto stanovništva u Prvom svetskom ratu i još mnogo ljudi u Drugom svetskom ratu, za nas takođe stradalničkom. To što su hteli je neverovatno, ali volja našeg naroda za slobodom, jedinstvom i zajedničkim delovanjem jača je od neistina koje bi da nam podmetnu", rekao je on.

Govoreći o Velikoj Britaniji kaže da je to "stari neprijatelj".

- Britanci su još prilikom raspada otomanske imperije kao jedini cilj na Balkanu definisali sprečavanje homogenizacije Srba i mogućnosti da postanu snažna nacionalna i državna zajedinica. To traje svo vreme i nije ništa novo. Mi uvažavamo druge zemlje onoliko koliko one uvažavaju nas. Mnogi su nas satanizovali, a evo sada vidimo objavljene podatke britanskog Ministarstva odbrane koji govore da je laž sve što se pričalo o Srebrenici i da ništa od optužbi nije zasnovano na činjenicama. To govori i da je Zapad manipulisao istinom i stvarao lažni stereotip koji je trebalo da satanizuje Srbe i da vodi ka nestanku RS. Podržavali su ih Amerikanci i ne možemo da zaboravimo, jer činjena nam je nepravda - kazao je Dodik.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.