Dodik postao nepoželjan za SAD

Izvor: B92, 25.Apr.2013, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik postao nepoželjan za SAD

Banjaluka, Sarajevo -- Američku aministraciju brinu neke izjave koje je nedavno dao predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, o Radovanu Karadžiću i NATO savezu.

Zbog toga, SAD smatraju da sastanci s Dodikom u ovom trenutku nisu korisni i odgovarajući, izjavio je američki ambasador u Bosni i Hercegovini Patrik Mun.

Mun je objasnio da je konkretno mislio na "najsvežiju" izjavu Dodika u Hagu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja je bila, kako je rekao, promena od 180 stepeni u odnosu na prethodne izjave predsednika Republike Srpske, od pre osam godina, kada je pozvao na hapšenje bivšeg predsednika RS-a Radovana Karadžića koga je tada nazivao zločincem.

"Izjava ovog puta je bila sasvim drugačija. Pohvalio je Karadžića za ono što je uradio za RS. U suštini rekao je da je uradio sve ispravno od samog početka. Mi imamo problema s takvom vrstom izjave", rekao je ranije Mun za RT Republike Srpske naglasivši da su Dodikove izjave frustrirajuće za američku vladu i protive se njihovim stavovima o ratnoj ulozi Karadžića.

Dodik je Munu istog dana odgovorio da su razgovori s njim "ništa manje frustrirajući" jer SAD ne žele da se suoče sa problemima Srba.

U ovu priču se juče uključio i potpredsednik Srpske Emil Vlajki koji je američkom ambasadoru poručio da su sva tri konstitutivna naroda u BiH frustrirana zbog SAD i njenog razornog delovanja. Vlajki je Munu preporučio da bi bilo dobro kada bi se malo zamislio nad tom činjenicom.

"Ambasador najmoćnije zemlje na svetu u poseti Srpskoj odbio je da se vidi sa predsednikom Dodikom zato jer, navodno, predsednik na njega deluje frustrirajuće!? Na ovaj postmoderni način diplomatskog verbalnog, 'učtivog' ophođenja, Dodik mu je poručio da i na njega deluje frustrirajuće ponašanje najmoćnije zemlje na svetu koja nikako da shvati frustriranost Srba", naveo je Vlajki u pisanoj izjavi medijima.

Istovremeno, agencija Anadolija je objavila stavove analitičara povodom Munove izjave o Dodiku koji su to protumačili kao jasan signal da SAD na neki način izoluje predsednika Srpske.

Mun je u izjavi za agenciju Fena podsetio na neke Dodikove izjave o NATO-savezu. Bio je, kaže, postignut dogovor između šest političkih lidera u BiH kako ići u rešavanju vojne i državne imovine, a od tada je bila, kako kaže, nažalost "nula" napretka.

"Ne znamo zašto su ti problemi u Banjaluci. Smatramo da su uslovi dobri i da možemo ići dalje i da je udovoljeno uslovima koji su bili važni Dodiku", rekao je Mun, prenela je agencija Fena.

On je ponovio da se nije sastao u utorak s Dodikom, tokom posete Banjaluci, jer su razgovori s njim postali frustrirajući, američki ambasador u BiH je rekao da se sastaje s drugim članovima SNSD-a i drugim stranaka u RS te se nada da će, kako je rekao, biti pravih uslova da se sastane s Dodikom u budućnosti.

"Smatramo da moramo dati malo vremena da donesemo našu procenu u vezi sa sastankom s Dodikom", rekao je američki diplomata. On je ponovio i da u ovom trenutku američka adminsitracija ne smatra da su korisni i odgovarajući ti sastanci.

Naveo je da američka administracija ne prekida odnose s predsednikom Dodikom, ali smatraju da ovo nije najbolji trenutak za sastanak. Naglasio je da žele da vide napredak BiH prema NATO-savezu i cenili bi izjave koje su manje nacionalističke i više orijentirane ka napredovanju ove zemlje.

Smatraju i da je neophodna veća saradnja svih lidera u BiH kako bi BiH išla ka EU i NATO-savezu.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mun: SAD brine Dodikova izjava o Karadžiću

Izvor: Kurir, 25.Apr.2013

BANJALUKA - Američku aministraciju brinu neke izjave koje je nedavno dao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, o Radovanu Karadžiću i NATO savezu..."Zbog toga, SAD smatraju da sastanci s Dodikom u ovom trenutku nisu korisni i odgovarajući", izjavio je američki ambasador u Bosni i Hercegovini...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.