Dodik o razgovorima sa Merkelovom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2011, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik o razgovorima sa Merkelovom

BANJA LUKA -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je tokom jučerašnjeg susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel bilo reči o aktuelnim pitanjima u BiH, evropskim integracijama i promenama ustava, odnosno primeni odredbe suda iz Strazbura u slučaju "Sejdić-Finci".

Dodik je, na konferenciji za novinare, naglasio značaj Nemačke, koja je jedna od najuticajnijih zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u EU, navodeći da se ona neće mešati u unutrašnja pitanja BiH, ali želi da joj pomogne na putu evropskih integracija.

"Upoznao sam Merkelovu da za nas (RS) nije sporna primena odluke suda iz Strazbura. Naš stav je da se u tom delu ustav menja tako što bi se ubuduće za člana Predsedništva iz RS birao jedan, a u federaciji BiH dva člana", rekao je Dodik.

On objašnjava da bi se time uklonile diskriminatorske odredbe, kako je to definisao sud u Strazburu.

Trenutno, prema Ustavu BiH, za člana Predsedništva BiH bira se Srbin iz RS, a Bošnjak i Hrvat iz Federacije BiH.

Dodik je naveo i da je nemačku kancelarku upoznao sa činjenicom da za RS nije prihvatljivo da se u ustav unosi odredba "evropske klauzule", što se odnosi na evropske integracije.

"RS podržava evropske integracije, ali ne prihvata da se pod 'evropskom klauzulom' ukida entitetsko glasanje", rekao je Dodik i dodao da je BiH složena zajednica sastavljena od strana potpisnica - RS i Federacije BiH.

Što se tiče formiranja vlasti u BiH, Dodik je rekao da je o tome bilo malo reči na sastanku sa Merkelovom, navodeći da Nemačka smatra da je to unutrašnje pitanje BiH.

Dodik je juče razgovarao u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u sklopu konsultacija, koje je ona inicirala sa liderima političkih stranaka u BiH.

Do sada u dva navrata Merkelova je razgovarala sa liderima HDZ Draganom Čovićem, SDP Zlatkom Lagumdžijom i SDA Sulejmanom Tihićem.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik,   Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.