Dodik i zvanično predsednik: Da se o RS odlučuje u Sarajevu

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Nov.2014, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik i zvanično predsednik: Da se o RS odlučuje u Sarajevu

Prema potvrđenim rezultatima opštih izbora u BiH, koje je danas objavila Centralna izborna komisija (CIK), predsednik Republike Srpske biće kandidat koalicije oko SNSD, Milorad Dodik, s osvojenih 303.496 ili 45,398 odsto glasova.

Dodikov protivkandidat Ognjen Tadić, koga je kandidovo Savez za promene, osvojio je 296.021 ili 44,280 odsto glasova. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Ramiz Salkić, kandidat Koalicije "Domovina", biće potpredsednik RS iz bošnjačkog naroda, a Josip Jerković, kandidat koalicije oko HDZBIH, potpredsednik je RS iz hrvatskog naroda.

CIK je objavila i da će najviše mandata za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine imati Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Što se tiče kantona u Federaciji BiH, u šest kantonalnih skupština najviše glasova osvojila je SDA, a u ostala četiri HDZ BiH sa koalicionim partnerima.

SDA je vodeća politička partija u Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Bosanskopodrinjskom i Kantonu Sarajevo, dok je koalicija oko HDZ vodeća u Posavskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske najviše glasova osvojio je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a sledi opoziciona koalicija oko Srpske demokratske stranke.

Nakon potvrđivanja rezultata opštih izbora 2014., počinju da teku ustavni rokovi za konstituisanje novih saziva parlamenata i skupština u BiH, objavila je agencija Fena.

Da se o RS odlucuje u Sarajevu, umesto u Banjaluci

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da je cilj principa koje je opozicioni Savez za promene potpisao sa Strankom demokratske akcije i Demokratskim frontom da se mesto odlučivanja za srpski narod prebaci iz Banjaluke u Sarajevo.

Predsednik Srpske je naglasio da će, u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima, zaustaviti slabljenje Republike Srpske i prenos nadležnosti, objavila je RTRS.

Ocenio je i da je Bakir Izetbegović, potpredsednik SDA, potpisivanjem dokumenta sa Savezom za promene, uveo BiH u dramatičnu nestabilnost, zaboravljajući da SNSD ima tri delegata u Domu narodu Parlamenta BiH pomoću kojih može da blokira sve odluke štetne po RS, a koje donese Predstavnički dom Parlamenta.

I Nebojša Radmanović, dosadašnji srpski član Predsedništva BiH, kazao je da je sporazum SDA sa opozicijom u RS kao i hrvatskom strankom koja nije pobedila na izborima, izigravanje volje dva konstitutivna naroda u BiH.

"Taj sporazum su potpisali oni koji ne žele ozbiljnu vlast ni na nivou BiH, a čini im se da bi mogli da sruše vlast u RS, što neće biti moguće... Pokušaj neće proći, samo će napraviti dodatne probleme svima u BiH",ocenio je Radmanović, a prenose "Nezavisne novine".

Podsetio je da su tek počeli razgovori političkih partija o formiranju vlasti, a da se ođednom potpisuje sporazum, kao i da su neobični i potpisnici tog dokumenta, jer su od tri pobednika izbora - SNSD, SDA i HDZ BiH, dva izostavljena, čime je izigrana izborna volja građana.

Radmanović je naglasio da je SDA, kao partija koja je dobila najveći broj glasova bošnjačkog naroda, pokušala da neminovnog koalicionog partnera u Federaciji BiH - HDZ BiH prevari ovakvim načinom potpisivanja, dok je Savez za promene potpisivanjem pokazao da "ide i s crnim đavolom samo da sruši SNSD i Milorada Dodika".

On je poručio da rušenje Dodika i SNSD neće uspeti, jer su dobili poverenje građana i pobedili na izborima.

Inače, Dodik i lider HDZ Dragan Čović saopštili su da ostaju pri svom dogovoru o formiranju vlasti na svim nivoima i ocenili da je novi koalicioni dogovor Bakira Izetbegovića sa opozicijom u entitetima neprihvatljiv i licemeran.

Naime, lideri SDA Bakir Izetbegović, Demokratskog fronta (DF) Željko Komšić, i opozicionog Saveza za promene iz RS, potpisali su juče u Sarajevu dokument o zajedničkim načelima uspostavljanja državne vlasti. Pozvali su i HDZ BiH kao legitimne predstavnike Hrvata da se priključe ovom dogovoru.

To su učinili uprkos tome što je SDA prethodno razgovarao i sa SNSD Milorada Dodika, kao i sa HDZ, kada je načelno dogovoreno da te tri pobedničke stranke formiraju vlast na svim nivoima.

Dodik je kazao da je politika SDA licemerna i poručio da veruje u dogovor sa HDZ BiH, dok je predsednik HDZ Dragan Čović ponovio da stranke iz Sarajeva žele da izigraju dogovor da u vlasti budu pobednici kod Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Dodikovi koalicioni partneri traže pravo prvog biranja

Predsednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić, koalicionog partnera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, ponovio je danas da će, ako razgovori sa SNSD ne urode plodom, razgovarati i sa opozicionim Savezom za promene.

Pavić je u izjavi novinarima podsetio na obećanje SNSD dato pre izbora da DNS ima pravo prvog izbora u slučaju formiranja nove vlasti.

Upitan da li u DNS podržavaju Željku Cvijanović, aktuelnu premijerku, kao moguću mandatarku za sastav nove vlade RS, što je Dodik ranije i najavio, Pavić je kazao da je ova koalicija dogovorila sa SNSD da prva ima pravo izbora i da to pravo ostaje.

"Mi se tog prava nismo odrekli i zato smo rekli da, kao koalicija centra, idemo u razgovore s jednom opcijom, a ako se ne dogovorimo, i s drugom opcijom u RS", precizirao je Pavić,a prenosi agencija Fena.

Do novih previranja u procesu formiranja vlasti u BiH, pa i na nivou RS, došlo je pošto su lideri SDA Bakir Izetbegović, Demokratskog fronta (DF) Željko Komšić, i opozicionog Saveza za promene iz RS, potpisali juče u Sarajevu dokument o zajedničkim načelima uspostavljanja državne vlasti. Pozvali su i HDZ BiH kao legitimne predstavnike Hrvata da se priključe ovom dogovoru.

To su učinili uprkos tome što je SDA prethodno razgovarao i sa SNSD Milorada Dodika, kao i sa HDZ, kada je načelno dogovoreno da te tri pobedničke stranke formiraju vlast na svim nivoima.

Dodik je ocenio da je cilj principa koje je opozicioni Savez za promene potpisao sa Strankom demokratske akcije i Demokratskim frontom da se mesto odlučivanja za srpski narod prebaci iz Banjaluke u Sarajevo, kao i da je time Izetbegović uveo BiH u dramatičnu nestabilnost.

I Nebojša Radmanović, dosadašnji srpski član Predsedništva BiH, kazao je da je sporazum SDA sa opozicijom u RS kao i hrvatskom strankom koja nije pobedila na izborima, izigravanje volje dva konstitutivna naroda u BiH.

Radmanović je naglasio da je SDA, kao partija koja je dobila najveći broj glasova bošnjačkog naroda, pokušala da neminovnog koalicionog partnera u Federaciji BiH - HDZ BiH prevari ovakvim načinom potpisivanja, dok je Savez za promene potpisivanjem pokazao da "ide i s crnim đavolom samo da sruši SNSD i Milorada Dodika". On je poručio da rušenje Dodika i SNSD neće uspeti, jer su dobili poverenje građana i pobedili na izborima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.