Dodik i Putin:Ruski pravoslavni centar u Banjaluci

Izvor: Mondo, 02.Jun.2017, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik i Putin:Ruski pravoslavni centar u Banjaluci

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o razvoju saradnje RS i Rusije, za koju su konstatovali da je u obostranom interesu.

Dodik i Putin sastali su se u Sankt Peterburgu u Rusiji, na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma, na kojem je najavljen proces izgradnje specijalne ekonomske zone Rusije i Srbije, u kojoj bi, kako je naglasio Dodik, nesumnjivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << bilo mesta i za Republiku Srpsku, pišu "Nezavisne novine".

"Ovde smo pričali o tome ima li zastoja i kako se razvijaju projekti koje smo započeli. Razgovarali smo i o tome da smo mi u Banjaluci u okviru naše crkve pokrenuli izgradnju Ruskog pravoslavnog centra, a Putin je to sa posebnim odobravanjem prihvatio. To je bila prilika da mu kažem kako očekujemo da u nekoj fazi izgradnje i on poseti ovaj centar", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Putin, uprkos silnim obavezama koje ima, našao prostora i vremena za sastanak na kojem je bilo govora o ovim temama zajedničke saradnje.

Kazao je da je sastanak bio prilika da zahvali Putinu i na kontinuiranom i konstruktivnom odnosu Rusije "na globalnom i multilateralnom planu vezano za primenu i poštovanje međunarodnog prava".

Dodik je na forumu najavio da će u ovom ruskom megapolisu biti otvoreno i predstavništvo RS.

"U svakom slučaju, RS je ovde poznata. Kod velikih ruskih kompanija se zna šta je Srpska i uspešna akvizicija koju smo imali s njima o tome govori. Isto tako i podrška koju imamo ovde u Sankt Peterburgu od gospodina Georgija Poltavčenka (gubernatora Peterburga) je ozbiljna pretpostavka da RS bude ovde još snažnije prisutna i da se pokaže na pravi način", istakao je Dodik, dodajući da mu je posebna čast što godinama dobija poziv na forum.

Putin: Amerikanci, uzmite pilulu za lečenje histerije

Dodik je ocenio da RS zadržava pažnju važnih ljudi u Rusiji, "što je veoma važno imajući u vidu njen politički status u Bosni i Hercegovini".

"Nama je to veoma važno, posebno za RS koja je okružena problemima vezano za politički status u samoj BiH i poimanju drugih sa Zapada", rekao je Dodik na marginama foruma.

On je naglasio da Rusija ne okleva ni da na nivou Saveta bezbednosti UN uvek iznese relevantne informacije i o tome obavesti Savet, te da ne dozvoljava da se percepcija RS u Savetu bezbednosti "poremeti zbog laži nekih visokih predstavnika".

Govoreći o značaju Međunarodnog ekonomskog foruma, Dodik je zaključio da je reč o smotri, pre svega, ekonomske moći Rusije.

"Rusija na globalnom planu postaje jedna od najvažnijih zemalja i nema svetske teme u koju nije uključena. I sasvim je normalno i potrebno da RS bude ovde", istakao je Dodik.

Dodik se sastao i sa Antoniom Guteresom, generalnim sekretarom UN-a, kao i sa Dimitrijem Rogozinom, potpredsednikom Vlade Rusije, sa predsednikom Parlamenta Sankt Peterburga Vjačeslavom Makarovim, te Sergejem Glazjovim, savetnikom predsednika Ruske Federacije za ekonomske poslove.

Pre sastanka s Putinom Dodik je, kako je to najavljeno, trebalo da razgovara sa predstavnicima ruske državne kompanije "Zarubežnjeft".
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Dodik: Putin sa odobravanjem prihvatio izgradnju ruskog pravoslavnog centra u Banjaluci

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jun.2017

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o razvoju saradnje RS i Rusije, za koju su konstatovali da je u obostranom interesu...Dodik i Putin sastali su se u Sankt Peterburgu u Rusiji, na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma, na kojem je najavljen...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.