Dodik i Nikolić prisustvovali otkrivanju spomenika Gavrilu Principu

Izvor: Cafe.ba, 28.Jun.2015, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik i Nikolić prisustvovali otkrivanju spomenika Gavrilu Principu

Predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Tomislav Nikolić prisustvovali su danas otkrivanju spomenika Gavrilu Principu u Finansijskom parku u Beogradu.

Spomenik je osveštao vladika Atanasije Rakita.

Inicijativu za postavljanje spomenika pokrenula je Vlada Srbije, a sam spomenik je poklon Republike Srpske i ista takva statua postavljena je u Istočnom Sarajevu.

Spomenik Gavrilu Principu postavljen je u Finansijskom parku, na uglu Nemanjine >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << i Sarajevske ulice, nedaleko od zgrade Vlade Srbije.

Finansijski park je za lokaciju spomenika izabran zato što su se pripadnici "Mlade Bosne" tu sastajali, a u blizini je kafana "Zlatna moruna", gdje su oni uglavnom provodili dane. Nedaleko se nalazi i željeznička stanica odakle su krenuli put Sarajeva.

Spomenik je visok dva metra i na njemu je, osim imena Gavrila Principa, napisano da je to dar Republike Srpske Republici Srbiji na Vidovdan 2015. godine.

Na jednoj bočnoj strani postamenta ispisani su stihovi:

"Al` pravo je rekao prije

Žerajić soko sivi:

Ko hoće da živi nek` mre,

Ko hoće da mre nek` živi!"

Na drugoj bočnoj strani postamenta ispisani su stihovi:

"Blago tome ko dovijeka živi,

imao se rašta i roditi".

Spomenik Principu djelo je smederevskog vajara Zorana Kuzmanovića, a u Beograd je dopremljen iz Istočnog Sarajeva.

Spomenik je osveštao vladika bihaćko-petrovački Atanasije.

Prisustvovali su predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Srbije Aleksandar Vulin i drugi ministri Srbije, direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović, predstavnici diplomatskog kora, dijaspore i vjerskih zajednica.

Himne Srbije i Republike Srpske je intonirao reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik,   Tomislav Nikolić

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.