Izvor: Nezavisne Novine, 02.Mar.2017, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Zapad usložio probleme u BiH

MOSKVA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom njihovog današnjeg susreta u Moskvi ukazao da su neka rješenja sa Zapada usložila probleme u BiH, navodeći da Rusija u kontinuitetu pokazuje privrženost međunarodnom pravu i podržava aktivnosti za očuvanje dejtonske strukture BiH.

"Lavrov je nedvosmisleno ukazao da je u BiH bilo nekih ponašanja, prije svega sa Zapada, koja su išla za tim >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da se uslože određeni problemi", rekao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni iz Moskve.

Predsjednik Srpske ističe da mu je ruski šef diplomatije prenio stav da ruski zapadni prijatelji angažovani u BiH nisu najčešće konstatovali realnost i da su rješenja koja su donesena na neki način dovela do većih problema nego ranije.

"Ovo je bila prilika da razgovaramo o potrebi da se očuva stabilnost i mir kao primarni cilj", rekao je Dodik.

On ističe da je ovaj susret bila prilika da se zahvali ministru Lavrovu zato što je ruski ambasador u BiH Petar Ivancov brzo reagovao nakon inicijative bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za takozvanu reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu protiv Srbije i inicirao sazivanje sjednice Savjeta za sprovođenje mira BiH /PIK/.

"Sa te sjednice PIK-a je poručeno da jednostrane akcije bilo koga u BiH mogu samo da ugroze institucije i samu BiH. Da nije bilo te inicijative Rusa, sigurno se ne bi ni sastao Savjet za sprovođenje mira da bi dao takvu ocjenu o nedavnom potezu Izetbegovića", rekao je Dodik.

On je istakao da je ovo bio još jedan od sastanaka koji se njeguju i održavaju u kontinuitetu kako bi razmotrili aktuelnu političku i ekonomsku situaciju i međusobne odnose i saradnju.

"Ruska Federacija je upoznata sa razvojem situacije u BiH, jer je zemlja članica Savjeta za sprovođenje mira u BiH", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske naglašava da Rusija u kontinuitetu pokazuje privrženost međunarodnom pravu i želi da sačuva Dejtonski mirovni sporazum.

"To smo mogli i da vidimo. Rusija je uvijek bila puna razumijevanja za podršku aktivnostima da se održi dejtonska struktura same BiH", rekao je Dodik.

On je naveo da je tokom susreta bilo riječi i o mogućim terorističkim izazovima i opasnostima i saradnji bezbjednosnih službi po tom pitanju.

"Zadovoljan sam što je jedan broj naših ljudi na obuci i što razmjenjujemo informacije. Mi želimo da budemo vidljivi dio antiterorističke koalicije sa Rusijom i drugim zemljama sa Zapada", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je tokom razgovora o ekonomskim pitanjima dobio uvjeravanja da Rusija i dalje stoji iza projekta Rafinerije Brod.

"Bez obzira na neke ranije vijesti o tome kako neko ima problema ili čak i da će prestati sa radom, mi smo u Moskvi dobili uvjeravanja da se od tog projekta ne odustaje", rekao je Dodik.

On je ocijenio da je sadašnje rukovodstvo "Zarubežnjefta" napravilo dobar posao, ističući da je u prošloj godini čitav sistem poslovao sa dobitkom, što je prvi put od kada su Rusi preuzeli naftnu industriju Republike Srpske.

"To govori o tome da će dobar trend biti nastavljen", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je sa ruskim šefom diplomatije razgovarao i o obrazovanju i kulturnoj saradnji između Srpske i Ruske Federacije.

"Ovdje sam sretao naše studente koji pohađaju Diplomatsku akademiju i Ekonomski i Fakultet finansijskih nauka, kao i studente koji su dobili stipendije od Rafinerije nafte `Brod`. Ponosan sam što im je to Rusija omogućila", naveo je Dodik.

On je dodao da je upoznao ministra Lavrova sa namjerom da u Banjaluci bude izgrađen ruski pravoslavni centar, gdje bi, osim crkve, postojali i drugi sadržaji za edukaciju i osposobljavanje.

"Ovdje, na najvišem nivou, mogao sam da svjedočim da postoji spoznaja o tome i želja da se ta ideja pomogne", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske kaže da je zahvalan ljudima u Ruskoj Federaciji koji opažaju Republiku Srpsku kao partnera kada je riječ o njenoj poziciji.

"Mogu da izrazim zadovoljstvo činjenicom da Ruska Federacija u kontinuitetu pokazuje interes za stabilnost i prosperitet regiona", naglasio je predsjednik Srpske.

Prethodno je Dodik održao predavanje na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose, kojem je prisustvovalo više od 250 učesnika.

U obraćanju prisutnima, Dodik je poručio da je Republika Srpska odlučna da očuva svoju institucionalnu poziciju.

Podrška slovu, a ne duhu Dejtona je osnovna poruka

"Podrška slovu, a ne duhu Dejtona je osnovna poruka koju sam ovdje mogao da uputim", rekao je Dodik.

On ističe da je na predavanju, nakon njegovog izlaganja, diskutovano o situaciji na Balkanu i pitanjima stabilnosti i mira.

"Moja poruka bila je da se suprotstavimo svakom urušavanju nadležnosti Srpske i da ono što su nasiljem uradili visoki predstavnici postavimo na dnevni red u BiH, kako bismo to mogli da rješavamo na pravi način", rekao je Dodik.

Predavanju, koje je organizovao Balkanski klub MGIMO, a podržalo i Predstavništvo Republike Srpske u Rusiji, osim studenata prisustvovali su i profesori, te akreditovani predstavnici ambasada i ambasadori iz regiona.

Predsjednik Republike Srpske najavio je za sutra sastanke sa privrednim strukturama i predstavnicima banaka sa kojima će razgovarati o mogućnostima saradnje.

Dodik je tokom posjete Ruskoj Federaciji dao i nekoliko intervjua za ruske medije.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.