Izvor: Nezavisne Novine, 02.Nov.2017, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Ukidanjem vojske bismo uštedili stotine miliona KM

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da SNSD ima namjeru da se, ukoliko se BiH uskoro ne sredi na bazi izvornog Dejtonskog sporazuma, odnosno ne vrati u ustavne okvire, odupre tome, što znači i stvaranje atmosfere i okupljanje koalicije za mogući referendum u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Sud i Tužilaštvo su izraz nasilja visokog predstavnika koji ih je uveo mimo Dejtonskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sporazuma i Ustava", rekao je Dodik za "Federalnu televiziju".

On je dodao da su te vanustavne institucije u praksi pokazale da su dekadentne i da nisu u funkciji jačanja prava i pravičnosti nego promocije političkog kreiranja sistema i obračuna sa političkim protivnicima i jednim narodom u BiH.

Podsjećajući da je odluka o ovom referendumu donesena bez učešća opozicije, Dodik je ponovio poziv opozicionim strankama u Republici Srpskoj da u Narodnoj skupštini ojačaju ovu odluku, da bi referendum bio održan.

Dodik je istakao da cjelovitost BiH zavisi od poštovanja Ustava zemlje, te napomenuo da su Ustav kršili stranci, prvenstveno visoki predstavnici i SDA, koja je pravila platformu za rušenje Dejtonskog sporazuma.

"Odredbe Dejtonskog sporazuma su primjenjivane i primjenjuju se i danas uz različit pristup i pokušaj degradiranja", rekao je Dodik i podsjetio da je Dejtonski sporazum uspostavio novi politički sistem i novu organizaciju BiH, sastavljenu od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Priče o tome ima li ili ne originalnog dokumenta, prema njegovim riječima, bile su u funkciji onih koji su urušavali Dejtonski sporazum, a to su masovno činili visoki predstavnici i druge različite ličnosti.

"U svakom slučaju, ako postoje originali, ako su pronađeni, oni su dobrodošli jer javnost u BiH traži smirenje po tom pitanju i da se na to stavi tačka", zaključio je predsjednik Srpske.

Dodik je izjavio da Republici Srpskoj nije problem to što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da poštuje teritorijalni integritet BiH, nego unutrašnji odnosi u BiH.

"Problem je u sprovođenju Dejtonskog sporazuma kako je napisan, jer se on ne sprovodi kao takav, mnoge mjere su na silu donesene i mi to ne poštujemo, bez obzira što je riječ o visokom predstavniku", rekao je Dodik.

On je ponovio da je visoki predstavnik nasiljem, ucjenama otpuštanjem iz institucija u znatnoj mjeri oskrnavio Dejtonski sporazum na štetu Srba i Hrvata i time postao direktni izvršilac politike Bošnjaka u pokušaju majorizacije druga dva konstitutivna naroda, što Srpska nikada neće prihvatiti.

Predsjednik Srpske je rekao da priznaje da Srbija, kao matična zemlja srpskog naroda, ima uticaj na njega, te da sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima primjerenu i dobru saradnju, kao što je to imao sa ranijim predsjednicima i premijerima te zemlje.

Prema Dodikovim riječima, Vučić poštuje pravo Republike Srpske da odlučuje o stvarima koje se tiču nje.

"Naši sastanci usmjereni su isključivo da nađemo zajedničke projekte oko kojih ćemo se okupiti da bi ih zajednički realizovali na dobrobit života ne samo Srba, Republike Srpske, Srbije, nego svih koji žive na ovim prostorima", istakao je Dodik.

On je dodao da stoji iza Srbije, koja kao najveća i najmoćnija zemlja na Balkanu ima i najveću odgovornost za stanje mira i beskonfliktnog društva kakvo je sad u regionu.

Govoreći o deklaraciji o zaštiti i očuvanju srpskog naroda, Dodik je rekao da je neko to spekulativno nazvao deklaracijom o opstanku srpskog naroda.

"Radimo na toj deklaraciji i polovinom novembra ona bi trebalo da bude napisana u prvom tekstu", najavio je Dodik i objasnio da deklaracija ima ambiciju da okupi sve relevantne srpske zvanične institucije i udruženja u kreiranju vrijednosti koje su važne za srpski narod, poput pisma, jezika i dostignutih političkih prava.

Deklaracija, istakao je Dodik, neće biti usmjerena na urušavanje političkih struktura u zemljama u kojima žive Srbi nego će pokušati da se koncentriše na metodologiju očuvanja političkih prava jednakih za sve, i tamo gdje su Srbi marginalna manjina i tamo gdje su odlučujući faktor, kao što su u BiH gdje su konstitutivni narod i imaju Republiku Srpsku, a pogotovo u Srbiji.

Predsjednik Republike Srpske je dodao da će u Srbiji biti kreirani mehanizmi i fondovi podrške za finansiranje projekata tamo gdje Srbi žive, poput škola i obdaništa.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da podržava evropski put BiH, ali nije za ulazak u NATO, koji je uvijek na strani muslimana, te napomenuo da članstvo u Alijansi nije preduslov za evropske integracije.

Dodik je izrazio žaljenje što je došlo do zastoja na evropskom putu BiH, ističući da je razlog za to kolaps na zajedničkom nivou odlučivanja.

"Zastoj je na tom nivou. Zvizdić se pokazuje kao propali i neuspješni predsjedavajući Savjeta ministara BiH koji nema većinu za odluke koje se tiču evropskih integracija. To je suština problema u BiH što se tiče evropskog puta, a ne naša odluka o vojnoj neutralnosti", rekao je Dodik.

Dodik ističe da NATO nije dobronamjeran prema Republici Srpskoj, da je od početka rata bio na strani muslimana, a istovremeno u funkciji razgradnje dejtonske BiH koja bi, prema njihovom stavu, trebalo da bude napravljena kao unitarna zemlja.

"Nikada nismo osjetili drugačije ponašanje NATO. Uvjeren sam u to da NATO, što se nas tiče u Republici Srpskoj, nije dobronamjeran, počevši od samog bombardovanja, pa do drugih nekih situacija", naglašava predsjednik Srpske.

Dodik je istakao da Rezolucija o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske izražava volju naroda.

"Odluku o vojnoj neutralnosti nisam donio ja, nego Narodna skupština. Narodna skupština nije Milorad Dodik, bez obzira što se to nekad pokušava tako da prikaže", dodao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je napomenuo da je za razliku od nekih koji pokušavaju da manipulišu procesima i svakom odlukom, NATO bio korektan u vezi odluke Narodne skupštine Srpske o vojnoj neutralnosti kada je rekao da to poštuje.

Prema njegovim riječima, namjera Rezolucije o neutralnosti nije da bude nametnuta na nivou BiH, ali je obavezna kao odluka Narodne skupštine za sve predstavnike koji dolaze iz Republike Srpske i predstavljaju Srpsku.

"Mi treba da prekinemo bilo kakve korake i razgovore u vezi sa NATO i Republika Srpska da ospori bilo kakve procedure vezane za vojne lokacije. Smatram da ta imovina treba da ostane imovina Srpske", poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je Narodna skupština 2005. godine donijela dokument u kojem je primarno tražila demilitarizaciju BiH, da je to tada bio i stav SNSD-a, koji u to vrijeme nije bio na vlasti u Republici Srpskoj, ni u BiH.

"U međuvremenu je izmišljena priča o vojnoj imovini i vojnim lokacijama čiji je primarni stav bio onaj koji je NATO strukturama nametnula SDA. To je prelilo čašu nezadovoljstva NATO, koji nas je ranije bombardovao i želi da napravi granicu na Drini", dodao je Dodik.

Dodik smatra da vojsku treba ukinuti jer bi Srpska u tom slučaju imala godišnje 120 miliona KM za druge svrhe, a Federacija BiH 200 miliona KM.

On smatra da ta vojska ničemu ne služi, osim da bude popuna NATO negdje u svijetu i da se pokazuje da nešto u BiH uspješno funkcioniše, što nije slučaj, zbog čega je za BiH najbolje da bude demilitarizovana.

"Godišnji budžet je 350 miliona KM, što znači da iz Republike Srpske ide 100 miliona godišnje, što je za 10 godina milijardu KM, a za to smo mogli da napravimo 10 kliničkih centara", zaključio je Dodik.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.