Dodik: U Moskvi o svim važnim pitanjima u BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2021, 02:11

Dodik: U Moskvi o svim važnim pitanjima u BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da iduće nedelje putuje u Moskvu i da će razgovarati o svim važnim pitanjima vezanim za aktuelnu političku situaciju u BiH.

Dodik je poručio da od Moskve očekuje razumevanje i da nastavi da se kroz sistem UN kao i do sada, odnosi dosledno i da u okviru, kako je rekao, "imaginarnog samoproglašenog tela koje se zove Savet za implementaciju mira", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rusija imati ulogu kao što je imala do sada.

"Uvek se radujem kad idem u Rusiju. Kad odete negde na Zapad odmah počnu da zahtevaju od vas. Kad odete kod Putina on pita, kako mogu pomoći. I to su dramatične razlike", rekao je Dodik za Sputnjik.

Kada je reč o privrednoj saradnji, kao ključno, Dodik je istakao pitanje izgradnje gasovoda od Rače, odnosno Bijeljine do Banjaluke o čemu postoji dogovor iz vremena ružnog toka sa Gaspromom da se gradi zajedno.

"Pošto gradimo auto-put, to je dobra prilika da pratimo tu trasu i izgradimo gasovod do Banjaluke. Nama su Rusi već potvrdili da će do kraja godine biti ista cena gasa koju imamo, slična onoj koju ima i Srbija. Ja ću isto pokušati da dobijemo ono što je Vučić već dobio za narednih par meseci dok se tržišta ne stabilizuju pa da zatim vidimo šta je realno, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je na red došao sporazum koji je ranije potpisan između Vlade Republike Srpske i Gasproma i podsetio je i na raniji dogovor da se u severnom delu Srpske grade dve gasne elektrane.

Dodik je rekao i da bi voleo da ruski predsednik Vladimir Putin dođe u Banjaluku i smatra da bi se i u uslovima pandemije u tom gradu okupila nemerljiva masa ljudi koja bi došla da ga pozdravi.

"Imao sam ranije jedan dogovor s njim pa ću pokušati ponovo da to utvrdim. Gradimo srpsko-ruski pravoslavni centar u Banjaluci i hram koji je bukvalna replika hrama koji je postojao u Kremlju. Ranije kad je ta inicijativa bila u začetku zamolio sam predsednika Putina da kad dođemo do osvećenja tog hrama da bi bilo dobro da i on bude tu. I on je klimnuo glavom. E za to klimanje glavom moram da potvrdim da li će se to desiti. Verujem da ćemo u naredne dve-tri godine finalizovati izgradnju", rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je u intervjuu za Sputnjik, vođenom u Vladi Republike Srpske u Banjaluci, odbacio i tvrdnje sa Zapada da svojim inicijativama samo sprovodi plan smišljen u Srbiji i Rusiji.

Kako je istakao, Putin mu nikad nije rekao da ovde treba da sprovodi neku revoluciju, nego da podržava teritorijalni integritet i ustavno uređenje BiH, a to znači dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Oni koji ne podržavaju što je napisano i verifikovano prave krivca od onih koji podržavaju. Putin se dosledno ponaša, a Amerika se ovde ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum kako njoj odgovara i ona je kao fer i poštena a Rusija ne valja. To je izvrnuto. Ivo Andrić je lepo napisao, kad uđete u BiH prestaje logika. To je i dan danas tako'',naglasio je Dodik.

On je rekao da je ponosan na to što ima dobar odnos sa Vučićem i Putinom, Viktorom Orbanom i nekim drugim predsednicima, odličnu saradnju sa Kinom, što može da sarađuje sa ljudima iz Hrvatske i Slovenije.

Dodik je podsetio da je Rusija povukla saglasnost za imenovanje Kristijana Šmita za visokog predstavnika, da je pokazala veliku principijelnost i ukazao da je za Srbe, u vreme kad su satanizovani na Balkanu, važno da ima prijatelja kakav je Rusija, ali je napomenuo da Zapad manipuliše ulogom koju Rusija ima na ovim prostorima jer smatra da se više mešaju Britanija, Amerika, EU, Nemačka.

Na pitanje šta konkretno Moskva može da učini, pošto ne može da spreči sankcije koje protiv njega guraju Nemačka i SAD, Dodik je rekao da to neće ni tražiti već da mu je važno da Rusija razume situaciju.

"Te sankcije su više odraz nemoći. Mi smo ovde prisiljeni da ponekad ćutimo, ali nekad dođe vreme da morate sve da kažete. Što se toga tiče, mislim da postoji razumevanje Rusije" rekao je Dodik.

On je još rekao da maloj zajednici kao što je Republika Srpska veoma imponuje kada ima razumevanje jedne velike Rusije i da im imponovalo da takvo razumevanja postoji i od Amerike ali da ga nažalost nema.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.