Dodik: U Briselu sam predstavio interese Republike Srpske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2022, 16:08

Dodik: U Briselu sam predstavio interese Republike Srpske

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je na razgovorima u Briselu, bez oklevanja predstavio interese Republike Srpske koja insistira samo na Ustavu, ali i istakao da će se teško održati teritorijalni integritet i suverenitet BiH ukoliko se nastavi sa rušenjem tog najvišeg akta. Očigledno je, kazao je, da je u administraciji Brisela Republika Srpska konotirana kao faktor nekog problema i istakao da je tokom radne večere lidera regiona sa šefom diplomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU Žozepom Boreljom sinoć u Briselu naglasi da to nije tačno.

"Bilo mi je drago što sam imao priliku da postavim pitanje - da li je moguće da se očuva nečiji teritorijalni integritet, što za mene nije sporno, ali kako je to moguće uspeti ako rušite Ustav te zemlje? ?e li poznato igde u svetu da postoji zemlja koja je očuvala teritorijalni suverenitet i integritet, a da je srušila Ustav", upitao je Dodik novinarima nakon obeležavanja Dana vojske Republike Srpske.

Primetio je da takva zemlja sada postoji i da je to BiH, ali je ocenio da će se to veoma teško održati.

"Nama je jasno da neke zapadne zemlje predvođene Amerikom traže da se ovde sprovode njihove politike, a ne normativno pravni akti kakav je Ustav BiH. Mi insistiramo na Ustavu. I još jedan apsurd u BiH, mi koji insistiramo na Ustavu smo proglašeni da rušimo teritorijalni integritet i suverenitet, a ne rušimo - mi hoćemo Ustav. Ustav je rekao kakav je teritorijalni sastav BiH i kakav je suverenitet", naveo je Dodik.

Istakao je da je vraćanje snage Ustavu BiH teška borba koja se mora voditi.

"Po tom principu mi smo ustavobranioci, a ne ustavorušitelji. Ustavorušitelji su neki drugi na ovim prostorima. Veoma je teško danas biti ustavobranilac u BiH jer oni koji žele drugu BiH, obećanu muslimanima, su danas jaki i povređeni i sada, zbog ovog sukoba u Ukrajini, smatraju da je došlo vreme da se sve to reši na način kako oni hoće", naveo je Dodik, prenela je RTRS.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dodik: Teško održati teritorijalni integritet i suverenitet BiH ako se nastavi rušenje Ustava BIH

Izvor: Danas, 12.Maj.2022

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će biti teško održati teritorijlani integritet i suverenitet BiH ako se nastavi rušenje Ustava BiH.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.