Dodik: U BiH nijedan dogovor ne važi

Izvor: BanjalukaLive.com, 30.Jul.2014, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: U BiH nijedan dogovor ne važi

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da neimenovanje direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) govori o tome da na nivou BiH ne može biti održan nijedan dogovor. On je podsjetio da je prilikom formiranja Savjeta ministara BiH dogovoreno da direktor RAK-a bude iz reda srpskog naroda, što je trebalo da nadomjesti činjenicu da Federacija BiH ima četiri ministra, te dodao da je za izbor direktora RAK-a provedena sva potrebna procedura. "Očigledno da >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << je Savjet RAK-a predložio Srđana Rajčevića i očigledno je da nema nijednog nedostatka procedure. Očigledno je i da, prije svega, Bošnjaci imaju neki drugi princip ili neke druge tenzije, i da žele da blokiraju sve i da dobiju ono što oni žele", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske. Podsjećajući da je trenutno na funkciji direktora RAK-a Bošnjak koji je na toj funkciji već sedam godina bez mandata, predsjednik Srpske je istakao da i to govori o tome da je nemoguće da bilo koji dogovor bude održiv. Dodik je istakao da ovaj dogovor ruše Bošnjaci, koji u pravilu najviše ruše svaku vrstu dogovora, te da se onda pravi politička galama i politička ujdurma. "Ja mislim da je BiH nemoguće graditi na pricipima totalnog nepovjerenja. Nastojanja mnogih da u BiH naprave pristup u stilu da su problem samo političari govori o tome da se pokušavaju zamijeniti teze. Ovdje je sukob koncepcija - jedne centralizovane i prava kojeg imamo na autonomiju", naglasio je Dodik. Dodik je istakao da je veliko pitanje "šta bi imali i kako bi živjeli da su sve ingerencije na nivou Sarajeva", ističući d je to osnovno pitanje koje svako sebi mora da postavi. Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je novinarima u Sarajevu da je teško dati odgovor ko koči imenovanje direktora RAK-a, ali da BiH, nažalost, počiva na pogodbama. Prema njegovim riječima, protiv je takvog stanja u kojem se čeka sedam godina na imenovanje direktora RAK-a, a s druge strane se traže imenovanja za neke pozicije za koje nije raspisan konkurs. Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da na današnjoj sjednici Savjeta ministara nije bilo riječi o bilo kakvim kadrovskim rješenjima, ali da se nada da će se veoma brzo na dnevnom redu naći cjelovito neselektivno popunjavanje mjesta na kojima se nalaze oni kojima su mandati istekli, a kojih je poprilično. "Postoji dogovor star gotovo tri godine da se u sljedećem mandatu izvrši etnička rotacija kada je riječ o direktorima RAK-a i IDDEEA-e i prema tome je logično da sljedeći direktor RAK-a bude Srbin, a IDDEEA-e Bošnjak", rekao je Lagumdžija. (MONDO/ Srna)
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Povezane vesti

Čustović: Savjet mnistara BiH nije uradio svoj dio posla

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Jul.2014, 17:37

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ Plamenko Čustović izrazio je danas razočarenje zbog toga što Savjet ministara BiH nije ispunio zakonsku obavezu i potvrdio imenovanje Srđana Rajčevića na poziciju direktora RAK-a..."Održan je sastanak članova Savjeta...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.