Dodik: Sutra ćemo razgovarati o Dejtonu...

Izvor: Mondo, 31.Avg.2016, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Sutra ćemo razgovarati o Dejtonu...

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da će srpski predstavnici iz BiH na sutrašnjem sastanku u Beogradu s predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, razgovarati o delovanju visokog predstavnika i BiH.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Dodik je za Radio RS rekao da će se na sastanku "raspravljati o Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je predviđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << uvođenje visokog predstavnika i njegovoj obavezi da i Srbiji, kao zemlji potpisnici, dostavlja izveštaj o radu, što se do sada nikada nije desilo".

On je rekao da je to "vid kršenja akta kojim je osnovan OHR, te da očekuje i detaljniju analizu rada i ponašanja visokog predstavnika."

"Sutra ćemo na odgovoran način oceniti celokupnu situaciju u vezi primene Dejtonskog sporazuma s aspekta i RS i Srbije", rekao je Milorad Dodik.

Komentarišući zaključke Saveta za implementaciju mira (PIK) u BiH, koji je pozvao vlasti RS da odustanu od referenduma o Danu republike, Dodik je ocenio da je to "neformalno telo koje se pokazalo da štiti nasilje visokih predstavnika nad institucijama Republike Srpske".

"I jučerašnji stav povodom referenduma je u skladu sa takvim ponašanjem i nema značaja", rekao je predsednik RS.

Upravni odbor Saveta za primenu mira (PIK) u Bosni i Hercegovini (BiH) juče je pozvao vlasti Republike Srpske (RS) da ne održe referendum o Danu Republike Srpske i poručio da neće tolerisati bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i pokušaje otcepljenja.

U zajedničkoj izjavi ambasadora zemalja članica PIK-a, uz izdvojeno mišljenje ruskog ambasadora, navodi se da je Ustavom BiH "nesumnjivo utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH".
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Dodik uoči sastanka u Beogrdu: Analiziraćemo ponašanje visokog predstavnika BiH

Izvor: Blic, 31.Avg.2016

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će srpski predstavnici iz BiH na sutrašnjem sastanku u Beogradu s predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, razgovarati o delovanju visokog predstavnika u BiH. I lider Srpske demokratske stranke Mladen Bosić...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.