Dodik: Srbija i RS biće jedno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2015, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Srbija i RS biće jedno

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da se ne može naći niko u RS ko se neće složiti sa tezom da je neminovno da jednog dana Republika Srpska i Srbija na neki način budu isto u državno pravnom i političkom smislu.

"Mnogi misle na taj način. A opet, istorija i politike posljednjih 20 godina učinili su to da nije tako", rekao je Dodik za agenciju Sputnjik, i ocenio da se "zapadnjacima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne sviđa što narod u RS i Srbiji živi kao jedinstven etnički prostor, maltene kao jedinstvena država, prenosi agencija Srna.

On je rekao da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i da se pokazala kao veoma korektan i odan partner RS, dok s druge strane, RS "ima unutrašnji kapacitet da, koristeći međunarodno pravo, brani svoje pravo".

Navodeći da je prema Srbima u bivšoj Jugoslaviji učinjena najveća nepravda, od Slovenije pa do Kosova, Dodik je istakao da su jedino Srbi u BiH imali kapacitet da konstituišu i artikulišu svoj nacionalni interes, koji sve vreme osporavaju ne samo Bošnjaci, nego i oni koji su dolazili i predstavljali se kao prijatelji.

Po njegovim rečima, ultimatumi sa kojima su Srbi suočeni, kao što su novi uslovi EU za Srbiju, predstavlja tipično ponašanje arogancije zasnovane na moći koja na ovom prostoru želi podaništvo, koje mora biti mereno uviek novim podaništvom.

"Činjenica je da i u Srbiji i u Repulici Srpskoj postoji vezanost za pravoslavlje, za Rusiju, što Zapad posmatra ponekad sa strahom, ponekad sa arogancijom, smatrajući da Srbi zaslužuju jedino da permanentno budu kažnjavani i da je to prava mera prema njima to", istakao je Dodik.

Na pitanje zašto se Srbiji ispostavljaju stalno novi zahtevi kada je rieč o Kosovu, Dodik je rekao da Evropska unija nije više ono što je bila nekad i da pokušava da održi svoju veličinu prema Srbima, a ne može da reši nijedan svoj unutrašnji problem:

"Ni grčku krizu koju odloži, ni krizu evra koju rešava štampanjem, što može da proizvede ogromnu inflaciju, niti može da reši emigrantsku krizu. Ali, kada treba biti arogantan prema nama, to nije problem, tu postoji saglasnost".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: RS i Srbija će jednog dana biti isto

Izvor: Akter, 18.Okt.2015

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da se ne može naći niko u RS ko se neće složiti sa tezom da je neminovno da jednog dana Republika Srpska i Srbija na neki način budu isto u državno pravnom i političkom smislu.."Mnogi misle na taj način. A opet, istorija i politike posljednjih...

Nastavak na Akter...

Dodik: RS i Srbija će jednog dana biti isto

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Okt.2015

Predsedik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se neće naći niko u RS ko ne misli da je neminovno da jednog dana RS i Srbija budu isto u državno-pravnom i političkom smislu..."Mnogi misle na taj način. A opet, istorija i politike poslednjih 20 godina učinili su to da nije tako", rekao...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.