Dodik: Srbi i Srpska nemaju nikakve koristi od BiH

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jul.2017, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Srbi i Srpska nemaju nikakve koristi od BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u nedelju na Jahorini da Srpska nije prezadužena i da postojeći dug ne ugrožava njeno funkcionisanje, i ponovio da Srbi i Republika Srpska nemaju nikakve koristi od BiH.

Dodik je rekao da zaduženje Republike Srpske od 56 odsto BDP-a, koje Srpska i smanjuje, govori o tome da je ono značajno manje nego u Srbiji, koja ima zaduženost od oko 70 odsto BDP-a, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Hrvatska više od 100 odsto, Amerika 150 odsto.

Predsednik Srpske je novinarima rekao da zaduženost ne ugrožava likvidnost Srpske, iako ima teškoća, i naveo da je Amerika, iako najveća zemlja, i najzaduženija.

- Prosečna kamatna stopa naše zaduženosti je oko 4,7 odsto, što je visoko, i mi pokušavamo da to smanjimo, da dobijemo neki grejs period - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srpska kredite nije uzimala za potrošnju, nego za investicione objekte.

- Naravno da smo uzeli kredit od 500 miliona da izgradimo auto-put Doboj-Banjaluka - rekao je Dodik i dodao da će krediti i dalje biti uzimani za infrastrukturne objekte.

Negirajući navode opozicije da je Republika Srpska prezadužena, Dodik je rekao da treba uzeti u obzir i ocene Svetske banke i drugih institucija da Srpska nije prezadužena.

Dodik je izjavio da budućnost Olimpijskog centra „Jahorina“ ne leži u prodaji.

- Moguće je, i mislim da je potrebno, da se hoteli u državnom vlasništvu prodaju, a da se sva infrastruktura zadrži u javnoj funkciji - rekao je Dodik novinarima, podsećajući da je takvo rešenje primenjeno i u nekim drugim velikim i uspešnim skijaškim centrima.

Dodik je takođe istakao da će poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podržati smenu Saveta ministara BiH.

- Ovaj saziv ne može da dočeka kraj mandata - rekao je Dodik i izrazio uverenje da će Savet ministara BiH uskoro biti razrešen.

Navodeći da je Srpska u potpunosti ispunila svoj deo obaveza, Dodik je istakao da su oni koji su stajali iza toga, a to je nivo BiH, prvi opstruirali ovu priču.

On je zaključio da se i kroz ovo pokazuje da Srbi i Republika Srpska nemaju nikakve koristi od BiH.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.