Dodik: Rešavanje nadležnosti i sastava Ustavnog suda BiH ključno pitanje

Izvor: Blic, 20.Dec.2016, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Rešavanje nadležnosti i sastava Ustavnog suda BiH ključno pitanje

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je regulisanje nadležnosti i sastava Ustavnog suda BiH ključno pitanje koje se tiče budućnosti Republike Srpske.

Dodik smatra da ova pitanja moraju biti rešena za pet ili 10 godina kako ne bi u opasnost bilo dovedeno postojanje Republike Srpske, jer Ustavni sud BiH sada kreira novi politički sistem.

- Predlog zakona o Ustavnom sudu BiH jeste u proceduri, kao zajednički svih političkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << partija iz Srpske. U želji da dobijemo i drugu podršku, a na osnovu ovog predloga, razgovarao sam sa delegacijom HDZ BiH - rekao je novinarima Dodik.

On je istakao da se sugestije HDZ BiH odnose na način izbora sudija Ustavnog suda BiH iz Federacije BiH.

- Naša namera jeste da bude rešeno pitanje nadležnosti ovog suda i način odlučivanja - ponovio je Dodik i ocenio da Ustavni sud Republike Srpske, za razliku od onog na nivou BiH, radi profesionalno i odgovorno.

On je podsetio da na nivo BiH ne postoji zakon o Ustavnom sudu, dok Ustavni sud Republike Srpske funkcioniše na osnovu zakona.

- Sva pitanja koja su od našeg interesa na nivou BiH moraju biti dominantna i neshvatljivo je da postoje neki iz Srpske koji kažu da nešto neće Bošnjaci. Ima načina političke borbe, ali sa konvertitima iz Republike Srpske se ništa ne može uraditi - dodao je Dodik.

On smatra da dodatne nadležnosti Ustavnog suda BiH moraju biti ukinute.

- Ovi iz Evrope su nas slagali kada smo se sa bivšim visokim predstavnikom EU Ketrin Ešton dogovorili o četiri stvari u pravosuđu. Gde je kredibilitet EU kada nama dođu ovde i kažu poštujte odluke Ustavnog suda BiH, a pre pet godina smo se sa Eštonovom usaglasili da ovaj sud ne funkcioniše dobro - kaže Dodik i navodi da nigde u svetu odluke ustavnih sudova nisu obavezujuće, osim u BiH.

On je ocenio kao nedopustive stavove SDS i PDP da lider SDA Bakir Izetbegović nešto neće.

- Pa, ako on neće, nešto ni mi nećemo. Voleo bih da BiH ne postoji, ali bez odlučne borbe Republike Srpske nemamo šta da tražimo - zaključio je Dodik.

Pojačane mere bezbednosti

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, najavio je da će Srpska u narednim danima pojačati bezbednosne mere na svim urgentnim tačkama.

Nakon što se prvi upisao u knjigu žalosti, koja je otvorena u Banskom dvoru u Banjaluci, povodom ubistva ambasadora Ruske Federacije u Turskoj, Andreja Karlova, Dodik je rekao da je to strašan čin.

- Činjenica je da je ostrašćeni radikal pucao u ruskog ambasadora s motivom osvete i na taj način odlučio da nastavi borbu onih koji su doprineli patnji u čitavom svetu - rekao je Dodik novinarima.

„Bosanski jezik“ ne postoji

Dodik je izjavio da "bosanski jezik" ne postoji i da je neprihvatljivo da Savet ministara BiH razmatra informaciju o ovom jeziku.

- Ne mogu Bošnjaci nametnuti „bosanski jezik“ svima koji ovde žive, jer bi to bila klasična majorizacija koju nećemo dozvoliti - rekao je Dodik.

On je napomenuo da je "bosanski jezik" nesrećno upisan u Dejtonski mirovni sporazum i da je to neko uradio radi određenih kalkulacija, ali da u BiH može postojati samo ono što se dogovori.

Savet ministara BiH danas je u Sarajevu raspravljao o Informaciji o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu "bosanskog jezika" u Republici Srpskoj, a izjašnjavanje o njoj je odgođeno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.