Dodik: RS uz Srbe na severu Kosova

Izvor: B92, 03.Okt.2011, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: RS uz Srbe na severu Kosova

Banjaluka -- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je u razgovoru s predsednicima opština Kosovska Mitrovica i Zubin Potok podržao legitimna prava Srba sa severa Kosova

Milorad Dodik (Tanjug, arhiva)

"Ne prihvatamo nametnute odluke samo jednog naroda", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa Krstimirom Pantićem i Slavišom Ristićem u Banjaluci.

"Međunarodna zajednica u kontinuitetu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrši loše poteze prema srpskom narodu, gde god se on nalazi, a posebno na Kosovu, ignorišući njihove zahteve i ta se loša praksa ogleda u nasilju koje je podržano i koje sprovodi vojna i policijska misija na Kosovu, a isključivo u funkciji albanskih interesa", rekao je Dodik.

On je ponovio da BiH nije priznala nezavisnost Kosova, jer RS za to nije dala saglasnost, dodajući da se "prepotencija i moć velikih sila, koje su bile sponzori nezavisnosti Kosova, ogleda i aktuelnom akcijom na Kosovu".

"Oni uporno žele da očuvaju koncept koji su ranije podržali, a to je nezavisno Kosovo sa upravom iz Prištine, koji nije prihvatljiv za ljude pogotovo u severnom delu Kosova", rekao je Dodik.

On je uputio poziv, kako je naveo, svim dobrim ljudima u RS da na bilo koji način podrže i solidarišu se sa Srbima na Kosovu, kako bi oni odbranili svoje legitimne interese.

Naglasivši da su Srbi na Kosovu vekovni narod i da imaju svoja prava, Dodik je rekao da kosovski politički sistem mora da uvažava činjenicu da je odvojen od Srbije kao države koja je članica UN i kao takva treba i ima prava da zaštiti svoju nacionalnu zajednicu.

On je rekao da je na današnjem sastanku sa predsednicima opština Zubin Potok i Kosovska Mitrovica imao priliku da se detaljnije upozna sa situacijom i položajem Srba na Kosovu.

"Zadovoljan sam činjenicom što sam tokom ovih razgovora mogao da čujem izjave predstavnika Srba sa Kosova, da Srbi na Kosovu u Srpskoj vide mesto u kojem je vidljiva pažnja i razumevanje za njihov položaj", rekao je Dodik.

On je naveo da RS nikada nije krila da je na strani Srba sa Kosova, navodeći da su Srbi u RS naučili na metode međunarodne zajednice i da poredeći situaciju sa Kosovom postoji sličnost u planu i pristupu rešavanju određenih problema.

Predstavnici srpskih opština sa Kosova kazali su da je srpski narod na severu Kosova odlučan i jedinstven da nikad neće pristati da bude deo nezavisnog Kosova.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je da je RS ovih dana pokazala apsolutnu podršku srpskom narodu na Kosovu svojim stavom u odnosu na delovanje međunarodne zajednice i kroz konkretnu humanitarnu pomoć.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da je predsednika Republike Srpske upoznao sa bezbednosnom situacijom na Kosovu i pokušajima da se zauzmu administrativni prelazi i od njih načine granični i na taj način Albancima omogući da zaokruže kosovsku nezavisnost.

On je naglasio da Srbi sa Kosova neće pristati da žive u nezavisnom Kosovu, u državi koja je građena na trgovini ljudskim organima, drogom, oružjem i belim robljem.

"Biće nam veoma drago da predsednik Dodik poseti Kosovo i Metohiju i na taj način još jednom da moralnu podršku srpskom narodu da istraje u borbi da se Kosovo i Metohija sačuvaju u okviru Srbije", rekao je Pantić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.