Dodik: Pristao bih na sporazumni izlazak RS iz BiH

Izvor: RTS, 17.Sep.2018, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Pristao bih na sporazumni izlazak RS iz BiH

Odlazeći predsednik Republike Srpske i kandidat za srpskog člana Predsedništva BiH Milorad Dodik poručuje da je njegov cilj mir, ali da bi pristao da Republika Srpska sporazumno izađe iz okvira BiH.
Milorad Dodik je u intervjuu za britanski Telegraf rekao da su populizam, podele unutar Evrope zbog migracija i da uticaj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rusije i SAD-a oslabili želju naroda u BiH za članstvom u EU.

Predsednik RS je zahvalio Evropi na velikoj finansijskoj pomoći koju pruža godinama nakon završetka rata.
"Veoma smo zahvalni na finansijskoj pomoći. Naši problemi bi bili još veći da nije pomoći. Ali svi mi, uključujući i Evropu i nas, izgubili smo entuzijazam za ovaj projekt", istakao je Dodik.
Kao razloge za manjak poverenja u projekat EU, Dodik navodi Bregzit, probleme u Evrozoni, porast populističke politike u Mađarskoj, Poljskoj i Italiji te podele zbog migranata, kao i uticaj Rusije i Amerike.
Ocenio je i da su svi naivno verovali da će se pristupanjem Evropskoj uniji rešiti svih problema, preneo je portal Kliks.
Britanski list Dodika opisuje kao kontroverznu figuru čija je politička prošlost išla od štićenika Zapada do tvrdokornog nacionaliste, dok ga neki vide i kao potencijalnog ratnog lidera.
Sarajevski portal prenosi i da je Telegraf predsednika RS čitaocima dočarao kao obožavatelja ruskog predsednika Vladimira Putina, kao i Donalda Trampa i mađarskog premijera Viktora Orbana i ističu da predsednik RS-a Bregzit vidi kao šablon za secesiju Republike Srpske iz BiH.
Telegraf navodi, a prenosi Kliks, da se Rusija, koja uživa dugogodišnji diplomatski uticaj u Srbiji, sada dodvorava Miloradu Dodiku kroz ulaganja i projekte.
Britanski list navodi da "popularnoj retorici" vetar u leđa daju i političke elite među Bošnjacima i Hrvatima u BiH", prenosi sarajevski portal i dodaje da to argumentuju rečima visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koji je nedavno kazao da politički lideri u BiH "na neki način i dalje vode rat".
"Koristi se kulturno, ekonomsko, političko i jezičko oružje umesto pušaka, a cilj je isti - nezavisna Republika Srpska, hrvatska Hercegovina i bošnjačka država", rekao je Incko.
Britanski list piše da mnogi strahuju zbog eventualnog rešavanje spora između Srbije i Kosova, odnosno da bi se to moglo preliti na ostatak regiona te izazvati nemire sa obe strane granica.
Dodik je za Telegraf demantovao da pravi vojsku, a britanski list tvrdi da je naredio nabavku oružja za policiju. Predsednik RS-a je odbacio i partnerstvo s određenim paravojnim formacijama.
"Ako bi Republika Srpska mogla mirno izaći iz Bosne, putem sporazuma, sigurno bismo to prihvatili", rekao je Dodik.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.