Dodik: Pozajmica od 300 miliona dolara sa tri odsto kamate

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2015, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Pozajmica od 300 miliona dolara sa tri odsto kamate

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas po povratku iz Moskve da je finalizovan dogovor o pozajmici od 300 miliona dolara i da će realizacija tog dogovora početi ove godine. On je po povratku sa ekonomskog foruma "Rusija zove" rekao da je reč o pozajmici "jedne kredibilne bankarske institucije", ne navodeći o kojoj se bankarskoj instituciji radi.

Dodik je naveo da se radi o pozajmici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << po povoljnim uslovima za RS, sa kamatnom stopom od tri odsto na godišnjem nivou i grejs periodom od 36 meseci, uz moguće produženje grejs perioda na dodatnih 36 meseci.

Predsednik RS je istakao da će taj novac biti iskorišćen za pomoć budžetu, ali da će najveći deo tih sredstava biti upotrebljen za zamenu postojećih i skupih kredita i trezorskih zapisa.

"U najvećem obimu kredit neće ni biti novo zaduženje, već će biti rasterećenje zaduženja koje imamo", pojasnio je Dodik.

Po njegovim rečima, taj kredit bi omogućio stabilnost RS i u narednoj godini, kao i lakše sprovođenje planiranih reformi.

Predsednik RS je dodao da je razgovarao sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova Rusije, koji su mu, kako je naveo, saopštili da će u narednom periodu u Savetu bezbednosti UN predstaviti stavove Republike Srpske u vezi sa delovanjem visokih predstavnika.

On je poručio da "ne želi da se sukobljava" sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom, ali da je, kako je kazao, njegov posljednji izveštaj Savetu bezbednosti "pun lažnih podataka".

Dodik je još kazao da je ruskim sagovornicima ponovio da je referendum jedno od osnovnih ljudskih i građanskih prava, koje je stavljeno iznad svakog zakona u BiH.

"Referendum je sigurno jedno od najvećih prava i afirmacija i u tom pogledu to je bio jedan od argumenata koji je iznet na sastanku i to je bilo potpuno ohrabrujuće", rekao je on.

Dodik, koji je i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), rekao je i da njegova stranka neće biti u ovom sazivu Saveta ministara BiH.

"Nemamo potrebu za to", istakao je on,

Po njegovim rečima, Savet ministara nije ispunio neka data obećanja.

Dodik je istakao da Savet ministara ne može prerasti u Vladu BiH, jer će "RS zaustaviti takvu centralizaciju".
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.