Dodik: Postoji spremnost za razgovore sa osmorkom o zajedničkom nivou vlasti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2022, 20:14

Dodik: Postoji spremnost za razgovore sa "osmorkom" o zajedničkom nivou vlasti

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da postoji spremnost za razgovore sa "osmorkom" o zajedničkom nivou vlasti, ali bez formiranja koalicije već samo u vidu partnerstvo kako bi se omogućilo rešavanje problema.

"Ja sam razumeo da su HDZ i "osmorka" potpisali sporazum koji se primarno odnosi na Federaciju BiH. Kada se to završi, a verujem da hoće, doći će vreme da se razgovara o zajedničkom nivou", saopštio je Dodik novinarima na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za medije u Istočnom Sarajevu, prenosi Srna.

Naveo je da oni koji formiraju vlast na nivou entiteta treba da imaju uticaja na nivou zajedničkih institucija.

"Ako oni formiraju vlast na federalnom nivou, biće poštovani", rekao je Dodik.

Dodik kaže da to nisu klasične koalicije na nivou zajedničkih institucija, već dogovor o tome da izbornim pobednicima pripada predstavlјanje na nivou BiH i dodaje da ne postoji namera za potpisivanje bilo kakvih sporazuma, već za postizanje dogovora o učešću u zajedničkim strukturama vlasti.

"Očigledno je da neke stvari vredne za FBiH nisu vredne za Republiku Srpsku i stvari koje su važne za Republiku Srpsku nisu važne za FBiH, ali mi ne treba da se bavimo time i udalјavamo", naglašava Dodik.

On je, kaže, spreman za dogovor ukoliko postoje mogućnosti za razgovore o tome da parlamenti imenuju sudije i tužioce na različitim nivoima.

"To su velike stvari koje možemo da napravimo. To znači da ćemo rehabilitovati određeno poverenje i ići dalјe", rekao je Dodik.

Predsednik RS navodi da će predložiti ponovne dogovore o zajedničkoj izgradnji hidroelektrane na entitetskoj liniji između Travnika i Kneževa.

"To stoji petnaestak godina, jer su projekat odbili lјudi Harisa Silajdžića koji su nasledili Nermina Nikšića u federalnoj Vladi. Na entitetskoj liniji između Travnika i Kneževa predviđena je izgradnja hidroelektrane čija je brana na teritoriji Republike Srpske, dok je na teritoriji FBiH gotovo dve trećine potoplјenog zemlјišta. Mi smo bili dogovorili da zajednički pravimo taj energetski objekat. Evo prilike da rehabilitujemo taj projekat", rekao je Dodik.

Dodik ističe da se potpisani sporazum HDZ-a BiH i "osmorke" primarno odnosi na formiranje vlasti na nivou Federacije BiH i da su time stvorene sve okolnosti da se ta vlast formira što pre.

"Očekujemo da će u FBiH nakon osam godina konačno biti dobijena nova Vlada i da ćemo s njom moći da radimo", rekao je Dodik.

On je dodao da se u Republici Srpskoj očekuje formiranje Vlade odmah nakon izbora Veća naroda, što je uslov za izbor vlade.

"Mislim da već imamo strukturu Vlade, imamo sve što je potrebno i veoma brzo će biti napravljeno Veće naroda i njegovo konstituisanje, zakazana sednica i izabrana Vlada", rekao je predsednik Republike Srpske.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.