Dodik: Nametanje zakona osnovna tema razgovora sa Vučićem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2021, 10:28

Dodik: Nametanje zakona osnovna tema razgovora sa Vučićem

Član Predstavništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će osnovna tema današnjeg sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem biti nametanje Inckovog zakona, ali da će se razgovarati i o infrastrukturnim projektima koje Srbija finansira u Republici Srpskoj.

Dodik je za TV Prva rekao da je današnji sastanak sa Vučićem bio ranije rezervisan, jer je, kaže, praksa da se rukovodstvo Srbije i Republike Srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 4. avgusta sastaje, razgovara i obeleži stradanje srpskog naroda u Hrvatskoj.

"Srbija ima svoj stav, ona podržava Dejtonski mirovni sporazum. Predsednik Vučić je nekoliko puta govorio da je protiv bilo kakvog nametanja zakona, a to se ipak dogodilo. Moraćemo predsednika da upoznamo sa detaljima svega toga", rekao je Dodik.

Ističe da je neprihvatljiva činjenica da neizabrani stranac, Valentin Incko, nameće bilo kakav zakon.

Dodaje da je odgovor Republike Srpske na taj zakon bio snažan i jedinstven i dodao da su vlast i opozicija po tom pitanju zajednički nastupile.

"Naš odgovor se već pokazuje, a znači da naši predstavnici neće raditi u zajedničkim institucijama sve dotle dok se ne reši to pitanje nametanja zakona, kao i same priče o genocidu u Srebrenici kojeg nije bilo", rekao je Dodik.

Naglašava da je to još jedno "nametanje tereta" Srbima i obaveze da o tome ćute kada neko drugi govori i da se ne izjašnjavaju.

Dodik ističe da je BiH još jednom pokazala da ne može da funkcioniše i dodaje da sve tri nacije moraju konačno da se izjasne da ne mogu da žive zajedno.

"Mi, naprosto, moramo da se raziđemo i da nađemo način na koji ćemo da egzistiramo kao zasebni subjektiviteti koji će živeti u miru. To je nešto što može da da rezultat", navodi Dodik.

Ističe da na prostoru BiH neće biti stabilnosti dok se ne naprave tri zasebne države.

Na pitanje da prokomentariše Inckovu izjavu da je u BiH obavio dobar posao, Dodik kaže da Incko nije obavio ništa, već da je napravio još veći razdor.

Dodik je dodao i da će neke od tema današnjeg sastanka sa predsednikom Vučićem biti infrastrukturni projekti koje Srbija finansira, a među kojima su izgradnja vrtića, puteva, aerodroma, hidroelektrane...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.