Dodik: Republika Srpska poštuje teritorijalni integritet BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2021, 13:58

Dodik: Republika Srpska poštuje teritorijalni integritet BiH

Srpski član Predsedništva Milorad Dodik rekao je danas da je dobro što Amerikanci više ne pominju članstvo BiH u NATO, ali je loše to što se specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar meša u unutrašnje političke odnose u BiH.

"Poziva lidere, daje im naloge, preti. To je postao degutantan način", rekao je Dodik komentarišući jučerašnje obraćanje Eskobara Predstavničkom domu američkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kongresa.

Dodik je naveo da je Eskobar rekao i par dobrih stvari - da nema Dejtona dva i da se ne spominje članstvo u NATO.

"Dobro je što podržavaju Dejton, to je sve ono što mi činimo, ali se Eskobar isto tako meša u unutrašnje stvari ove zemlje, poziva domaće lidere, a mislim da ne treba da se miješa", rekao je Dodik novinarima, prenela je RTRS.

RS poštuje teritorijalni integritet BiH

Republika Srpska poštuje teritorijalni integritet BiH i to nije upitno, izjavio je danas predsednik SNSD-a Milorad Dodik u Sarajevu i dodao da su o tome informisali predstavnika Ministarstva spoljnih poslova SAD zaduženog za izbornu reformu u BiH Metju Palmera i direktora pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinu Ajhorst da poštuju teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Dodik je novinarima nakon sastanka sa Palmerom i Ajhorst rekao da nijedan plan ne sadrži nešto sližno tome što bi moglo da ugrozi teritorijalni integritet BiH.

"Poštujemo i međunarodni suverenitet, ali jednako tražimo da se poštuje suverenitet Republike Srpske", naveo je Dodik, koji je i srpski član Predsedništva BiH, prenela je RTRS.

Misli, kazao je, da je bilo važno da Palmeru i Ajhorstovoj predočimo neka naša viđenja i to smo učinili.

Istakao je da oni nisu prepreka tome.

"Očekujemo da `beli dim` dođe iz Sarajeva. Što Federacija BiH dogovori, mi ćemo podržati", kazao je, i ponovio da Srpska ne uzima ništa od nadležnosti koje BiH pripadaju po Ustavu, ali da ima pravo i da će vratiti nadležnosti koje su joj uzete i prenesene na BiH.

Potvrdio je da stranke vladajuće koalicije u Srpskoj ostaju pri stavu da člana Predsedništva iz Republike Srpske treba birati direktno, pri čemu treba da postoji i odredba da se bira srpski predstavnik u Predsedništvu BiH, kao što u FBiH treba da se bira bošnjački i hrvatski predstavnik.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.