Dodik: Izetbegović nije BiH

Izvor: Vesti-online.com, 15.Nov.2017, 00:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Izetbegović nije BiH

Predsednik RS Milorad Dodik kaže da nije realno da BiH prizna nezavisno Kosovo jer je Bakir Izetbegović "tek jedan od trojice u Predsedništvu". Izetbegović je pokazao da je srpski neprijatelj br. 1 što se tiče odnosa u BiH, rekao je Dodik u emisiji "Upitnik" RTS-a.

Bakir Izetbegović je pokazao da priželjkuje i priziva da Bosna i Hercegovina prizna nezavisno Kosovo, mimo institucija, što znači >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da sebe predstavlja kao BiH - što on nije, rekao je predsednik RS Milorad Dodik u emisiji "Upitnik" RTS-a.

"On je muslimanski lider u BiH, tek jedan od trojice u Predsedništvu. Nijedna njegova odluka ne može biti validna bez ostalih. Sarajevo nisu ni Bakir Izetbegović, ni muslimani, ni Bošnjaci, nego mora da bude po 'svetom trojstvu' tri konstitutivna naroda i da oni kreiraju stavove", rekao je Dodik.

Ističe da je priznanje KiM ranije bilo na dnevnom redu, i da svi politički lideri Bošnjaka žele da priznaju KiM. Za to je, kaže, potrebna saglasnost RS - "a toga neće biti".

Dodik je rekao da se Izetbegović umešao i u "priču o Sandžaku" i da je njegov cilj što veća šteta za Srbe.

"Rekao je i da će napasti RS iz nekih razloga. Objavio je opšti napad na srpske nacionalne interese i pokazao da je srpski neprijatelj br. 1 što se tiče odnosa u BiH", rekao je Dodik.

Kako kaže Dodik, Izetbegovićeva motivacija je frustracija. "Oni žele unitarnu BiH, smetaju im Srbi, žele da se dodvore strancima, Amerikancima", smatra Dodik.

Ambasadorka SAD u BiH nije ništa loše rekla o Bakiru Izetbegoviću, podseća Dodik, dodajući da se zadržava licemerje međunarodnih faktora.

"BiH je nemoguća država"

Predsednik Srpske smatra da je BiH nemoguća država i "prostor za treniranje stranaca koji dolaze kako bi se pripremili za druge egzotične destinacije".

"BiH opstaje zbog velike intervencije međunarodnog faktora, ali nije ista kao pre pet ili deset godina. Ona gubi na snazi", ističe Dodik.

Srbi su, kaže, prihvatili Dejtonski sporazum i nametnuta rešenja, ali nikad nisu želeli da budu u toj državi.

Govoreći o referendumu o nezavisnosti RS i tome šta bi se desilo ako bi inicijativa za nezavisnost dobila većinsku podršku, Dodik je rekao da Srpska ima sve elemente da funkcioniše kao država: "Ima teritoriju, narod koji to hoće, izvršnu vlast, dobre regionalne odnose."

"Najbolje i za Bošnjake je da se raziđemo. Monstrum od BiH ne može da funkcioniše", rekao je Dodik.

Predsednik RS je naveo i da je najbolje rastati se ako je "brak neuspešan". "Ako ne možemo da se dogovorimo, zašto forsirati?", upitao je Dodik.

To je, smatra, moguće sprovesti bez ratnih sukoba. "Gubimo vreme zajedno, RS ništa nije imala od BiH, nijedna odluka nije bila korisna osim ukidanja viza, a to bi nas zadesilo i da smo u drugoj državnoj organizaciji. Nijedna odluka nam nije koristila, zapostavljeni smo, neželjeni od strane međunarodnog faktora", rekao je Dodik.

Govoreći o odnosima u BiH, Dodik je ponovio da Hrvatima treba dati treći entitet, jer su im mnoga prava osporena.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.