Dodik: Imamo uvjeravanja da je kineska država odlučila da prihvati obveznice RS

Izvor: Capital.ba, 01.Apr.2023, 10:09

Dodik: Imamo uvjeravanja da je kineska država odlučila da prihvati obveznice RS

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je sinoć da ima uvjeravanja da je kineska vlada odlučila prihvatiti obveznice Republike Srpske kao garancije i instrumente finansiranja. FOTO: Agencije “Uglavnom su svi okrenuti Zapadu, ali od prije dva dana imamo uvjeravanja da su kineska država i Vlada odlučile prihvatiti obveznice RS-a kao garancije i instrumente finansiranja. Čak nam nude i izvođenje radova >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << na izgradnji autoputeva tako da izdajemo obveznice”, rekao je Dodik u obraćanju na manifestaciji “Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske” za 2022. godinu. Dodao je kako pokušavaju ući na kinesko tržište i stvoriti alternativu za sve. „Očigledno da naš izbor mora biti obostran, ne možemo ostati zatvoreni”, istakao je Dodik. Naglasio je da je “privreda RS-a prošle godine ostvarila dobit veću od tri milijarde KM”, čime se može pohvaliti jer je ostvarena u nestabilnim okolnostima, ali kaže da ima rukovodstvo koje može odgovoriti. Dodik je ustvrdio i da je u januaru pokrivenost uvoza izvozom bila 97,4 posto, čime se može pohvaliti, a želja je da ta pokrivenost bude veća od 100 posto. Podsjećamo, Vlada Republike Srpske je prije tačno dvije godine donijela Odluku o prihvatanju zaduženja emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu. “U skladu sa usvojenim Budžetom Republike Srpske za 2021. i Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske o dugoročnom zaduženju za ovu godinu, Republika Srpska je, putem Ministarstva finansija 20. aprila uspješno iskoristila povoljne uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i po prvi put emitovala 144A/REGS petogodišnje obveznice denominovane u evrima u iznosu od 300 miliona evra po kuponskoj stopi od 4,75 odsto”, saopšteno je tada iz Vlade RS-a. Klix Чланак Dodik: Imamo uvjeravanja da je kineska država odlučila da prihvati obveznice RS се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Dodik: Imamo uveravanja da je Kina odlučila da prihvati obveznice Republike Srpske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2023

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da raspolaže uveravanjima da je kineska država odlučila da prihvati obveznice Republike Srpske kao instrumente garancije i finansiranja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.