Dodik: Ako se ne reši problem imovine razmislićemo o samostalnosti i otcepljenju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2023, 14:25

Dodik: Ako se ne reši problem imovine razmislićemo o samostalnosti i otcepljenju

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je Republika Srpska spremna da ako se ne reše pitanja vezana za imovinu i druga koja su data Ustavom, biti prinuđena da najozbiljnije razmisli da donese odluku o samostalnosti i otcepljenju.

Dodik je to rekao nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koga je kako je rekao u obraćanju novinarima upoznao "sa unutrašnjim problemima koji su veoma teški na nivou BIH" i pokušajima da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se razgradi RS.

"Naglasio sam da je situacija potpuno bremenita, opterećena stalim zahtevima da se razgradi ustavni i Dejtonski položaj RS, da su oni kulminirali u ignorantskom ciničnom zahtevu da se imovina postavi kao problem na nivou BIH, kako bi ga oni rešavali", rekao je Dodik i poručio da Banjaluka želi samo da se poštuje Ustav BiH.

Dodik je upozorio da oni u RS smatraju da angažman dela međunarodne zajednice i političkog Sarajeva vodi ka tome da se još više razgradi ustavni položaj Republike Srpske i da se to pitanje ne može više da se odlaže.

"Naša odbrana na sve to jeste da ćemo kao reakcija na sve da najozbiljnije razmišljamo da donesemo odluku o samostalnosti i otcepljenju Republike Srpske ako se ne reše pitanja o imovini i druga pitanja koja su data Ustavom BIH", naglasio je Dodik i dodao da je sa stanovništva tih činjenica Aleksandru Vučiću rekao šta će se dogoditi ako se bude insistiralo na tome.

Naglasio je da zbog blokade imovine više nisu u mogućnosti da investiraju, da razgovaraju sa investitorima, a da su čak i koncesije dovedene u pitanje.

Sve što hoćemo je da se poštuje ustav BiH i stav koji je Aleksandar Vučić ovde izneo je realan i racionalan dakle poštovanje DS i poštovanje celovitosti BIH ali i prava koja u tom istom dokumentu postoje i priznata prava RS koja su nesumnjivo data i u samom Ustavu.

Naglasio je još jednom da ne traže ništa osim onoga rešenog Ustavom i Dejtonskim sporazumom i ukazao da Banjaluka mora da pobegne iz sfere igranja diplomata i kvazi diplomata koji ispunjavaju želje samo muslimanskog Sarajeva kako bi degradirali poziciju RS.

Prema njegovim rečima u tom svetlu je i priča o NATO alijansi.

Rekli smo i naglasili da po tom pitanju pratimo poziciju Srbije, da se zalažemo za neutralnost, rekao je Dodik i dodao da ne isključuje mogućnost da se jednog dana zahvaljujući prevarantskim pozicijama nađu u poziciji da shvate da moraju nešto da prihvate.

"NATO može saradnja, to smo obustavili dok ne redefinišemo našu poziciju ali članstvo ne dolazi u obzir", rekao je Dodik i naglasio da su sve to teška pitanja.

Naveo je da misli da je Aleksandar Vučić razumeo njihovu u poruku i dodao da Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma mora da vodi računa o svim detaljima važnim za očuvanje tog sporazuma i samim tim Republike Srpske.

Zahvalio predsedniku Srbije što i pored izuzetno velikog broja aktivnosti uvek nađe vreme da razgovaraju i sagledaju projekte i vide šta dalje.

"Pažnju usmeravamo na aerodrom Trebinje, na HE Buk Bijela, izgradnje i završetka trase autoputa od Rače do Bjeljine i kako bi naredne godine nekako u isto vreme mogli da otvorimo deonica Kuzmin Rača i Rača Bijeljina", rekao je on.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Čović: Dodik u mom društvu nikad nije govorio o nezavisnosti RS

Izvor: Beta, 14.Apr.2023

Lider HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da predsednik Republike Srpske Milorad nikada u njegovom društvu nije govorio o nezavisnosti Republike Srpske, ocenivši da se takve Dodikove izjave mogu dovesti u vezu sa situacijom izmedju Srbije i Kosova."Unitarizam i separatizam hrane jedno...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.