DODIKOV DIJALOG S EŠTONOVOM PREČICA KA EVROPI?

Izvor: Kurir, 10.Jun.2011, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DODIKOV DIJALOG S EŠTONOVOM PREČICA KA EVROPI?

SARAJEVO - Dijalog predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika sa visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton doveo je BiH, kada je reč o pravosuđu, u poziciju da ima dijalog sa EU kao da je kandidat za članstvo - piše "Dnevni avaz" pozivajući se na izvore bliske briselskim zvaničnicima.

Izvor navodi da je BiH na izvestan način bliže članstvu u EU jer je tehnički >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << upitnik koji su evropski zvaničnici dostavili vlastima u BiH na dijalog o pravosuđu zapravo uvod u napredniju fazu približavanja BiH EU.

Komesar EU za proširenje Štefan File u Banjaluku je stigao sa kratkim i uopštenim preporukama za reformu, ali sa mnogo dužim upitnikom, koji uveliko podseća na formu i sadržaj upitnika koji dobijaju države kandidati.  Reč je o dokumentu na 25 stranica, u kojem Brisel postavlja detaljna pitanja u vezi sa pravosuđem u BiH.

Priprema odgovora biće preduslov za detaljne preporuke koje će EU dati za reformu pravosuđa. Upravo to je isti sistem u kojem funkcioniše proces približavanja članstvu, ali u naprednijim fazama, kada država postane kandidat.

Brisel ne želi zvanično da potvrdi da je reč o prečici, jer za takvu vrstu saradnje sa BiH još nema mandat od država članica, s obzirom na to da za BiH još nije završen ni proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, niti je on stupio na snagu.

"Avazov" izvor tvrdi da je proces evropskih integracija u BiH oživljen na mala vrata kroz priču o reformi pravosuđa. On smatra da time nisu rešeni problemi, ali to potvrđuje da je Brisel počeo da primenjuje ozbiljniji, intenzivniji i posebno skrojen pristup za BiH.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.