DODIK: RS SPREMNA NA SARADNJU SA SVIMA KOJE JE UVAŽAVAJU

Izvor: Kurir, 27.Jan.2012, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DODIK: RS SPREMNA NA SARADNJU SA SVIMA KOJE JE UVAŽAVAJU

Sa narodima i državama na prostoru bivše Jugoslavije delimo zajedničku prošlost, ali i viziju zajedničke budućnosti u evropskoj zajednici država i naroda, kojoj geografski, kulturno i civilizacijski pripadamo

SKOPLJE - Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je večeras u Skoplju da je RS spremna da sarađuje sa svima koji je uvažavaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i da ne želi da ostane samo objekat i eksperiment već aktivni subjekt u odlučivanju kada je reč o evropskoj budućnosti.

"Sa narodima i državama na prostoru bivše Jugoslavije delimo zajedničku prošlost, ali i viziju zajedničke budućnosti u evropskoj zajednici država i naroda, kojoj geografski, kulturno i civilizacijski pripadamo", rekao je on u obraćanju prisutnima na Svetosavskoj akademiji u Skoplju.

RS, kako je podvukao, kao konstitutivni deo Bosne i Hercegovine, spremna je da sa svima koji je uvažavaju zajednički radi na ostvarivanju evropske vizije, kroz regionalnu saradnju u svim oblastima i razmenu iskustava.

"U tom procesu ne želimo da budemo samo objekt i eksperiment, već i aktivni subjekt u odlučivanju kako bi izbegli zamke koje nam se nameću na tom putu. I pored brojnih pritisaka i političkog nasilja predstavnika međunarodne zajednice nad našom zajednicom u RS nismo odustali od našeg principijelnog politickcog delovanja i zastupanja legitimnih prava i interesa RS i njenih građana", podvukao je Dodik.

On je rekao da je RS te interese, i svoju autonomiju branila i braniće „svim raspoloživim pravnim i političkim sredstvima poštujući Ustav, Dejtonski sporazum, potrebu mira u regionu i saradnje". Takvo odgovorno delovanje, posvećeno mirnom institucionalnom rešavanju svih otvorenih pitanja lišeno je svakog pa i političkog avanturizma uz istovremeno jačanje vladavine prava i demokratskih institucija, dodao je Dodik.

On je naglasio da je RS danas, zbog takve politike, politički i ekonomski stabilna i samoodrživa. RS je garant opstanka našeg naroda na prostorima BiH, otvorena i sigurna za život pripadnika drugih naroda i manjina koji žele zajedno sa nama da grade budućnost, poručio je Dodik u svom obraćanju.

"Želimo da koristimo naše pravo da gradimo paralelne i specijalne veze sa Srbijom, ali i da jačamo veze sa Srbima koji žive u drugim državama. Ta saradnja nikada neće biti na štetu drugih naroda i država. Mi u RS poštujemo suvernitet i teritorijalni integritet BiH, a od Srba u drugim državama očekujem da budu lojalni građani tih država", naglasio je on.

Odnos međunarodnog faktora na ovim prostorima prema našem narodu i našim nacionalnim državnim interesima nije u neposrednoj prošlosti bio fer i korektan, ukazao je predsednik RS.

"Imao je u sebi ponižavajućeg. Ali Srbi danas moraju da krenu dalje i moramo jačati našu sabornost, naš identitet, šaljući poruke mira i uvažavanja, čuvajući naše državne i nacionalne potencijalne, vraćajući se izvorima kojima nas je učio sveti Sava", objasnio je on.

Dodik je ocenio da nepravda učinjena nama u godinama iza nas neće nestati, ali da bi nova nepravda bila ostati zarobljen u njoj.

Prema njegovim rečima, gradeći odnose sa drugim narodima i našim narodom u drugim državama želimo da gradimo partnerstvo sa tim zemljama.

On je ujedno čestitao vlastima Makedonije na uvažavajućem odnosu prema srpskoj zajednici.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Dijelimo zajedničku prošlost, ali i viziju budućnosti

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jan.2012

SKOPLJE - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je sa večerašnje Svetosavske akademije u Skoplju poruke prijateljstva makedonskoj državi i narodu, kao i potrebe daljeg jačanja prijateljstva među narodima na tragu onoga šta je Sveti Sava sprovodio kao svoju misiju.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.