DODIK: RASPAKUJTE DEJTON, RASPAKOVAĆETE I BIH

Izvor: Kurir, 19.Nov.2010, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DODIK: RASPAKUJTE DEJTON, RASPAKOVAĆETE I BIH

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocenio je danas da je Dejtonski sporazum jedini mogući osnov postojanja i opstanka BiH, upozoravajući da bi "raspakivanje" Dejtonskog sporazuma značilo i "raspakivanje" BiH.

Povodom 15 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporauzma, Dodik je istakao da je to "bez sumnje najuspešnije sproveden mirovni sporazum u svetu posle Drugog svetskog rata". >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << "Petnaest godina posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma u BiH neprekidno vlada mir. Nema etničkog nasilja. BiH je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, postala je nestalna članica Saveta bezbednosti UN, članica je Saveta Evrope. U BiH, 15 godina posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma, u miru žive do tada zaraćeni narodi", navodi se u saopštenju predsednika RS.

Dodik dalje navodi da je Dejtonski sporazum, osim što je zaustavio rat, uspostavio i strukturu BiH i način funkcionisanja te zemlje. "Tim sporazumom uspostavljena je BiH, sastavljena od Republike Srpske i Federacije BiH. U tu i takvu BiH Republika Srpska je unela svoj subjektivitet i suverenitet", istakao je Dodik. On je poručio da je RS u potpunosti privržena Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH (Aneks 4 sporazuma), ali ne "sprovođenju duha sporazuma, kako su to pokušavali da nametnu pojedini visoki predstavnici".

Predsednik RS smatra da je OHR "najveća kočnica i prepreka daljem razvoju zemlje i njenom evropskom putu". "Uloga i misija visokog predstavnika jasno je definisana Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma i ograničava se samo na taj aneks. OEBS već godinama ocenjuje izbore u BiH kao fer i demokratske, na osnovu kojih institucije BiH imaju svoj demokratski legitimitet.

Suprotnost demokratiji je delovanje OHR na osnovu kojih institucije BiH imaju svoj demokratski legitimitet", naveo je Dodik. On je optužio visokog predstavnika da svojim intervencionizmom umanjuje šanse za postizanje konsenzusa unutar BiH, kao i da je u brojnim slučajevima "postupao kao instrument samo jedne strane i politike". "To nikome nije donelo koristi, već štetu svima, a ponajviše napretku BiH", ocenio je Dodik.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Raspakivanje Dejtona - raspakivanje BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2010

BANJALUKA -..Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocenio je danas da je Dejtonski sporazum jedini mogući osnov postojanja i opstanka BiH, upozoravajući da bi "raspakivanje" Dejtonskog sporazuma značilo i "raspakivanje" BiH...Povodom 15 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dodik: Dejton osnov postojanja BiH

Izvor: B92, 20.Nov.2010, 02:15

Banjaluka -- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je Dejtonski sporazum jedini mogući osnov postojanja i opstanka Bosne i Hercegovine...Dodik je upozorio da bi "raspakivanje" ovog sporazuma značilo i "raspakivanje" BiH...Dodik je saopštio, povodom 15 godina od potpisivanja ovog sporazuma,...

Nastavak na B92...

Pet godina kasnije Dejton u osnovi problema BiH

Izvor: NaDlanu.com, 20.Nov.2010

NJUJORK/BEOGRAD, 20. novembra 2010. (Beta) - Muhamed Šaćirbej, jedan od bošnjačkih učesnika u dejtonskim mirovnim pregovorima i tadašnji ministar spoljnih poslova, ocenio je da je Dejtonski sporazum u osnovi problema BiH. "Dejton je i dalje u korenu onoga što nije u redu sa BiH. Sa druge strane,...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.