DODIK PISAO SUDIJI AĐIJUSU, KOMŠIĆ ODMAH PRIGOVORIO: Poziv da se preispita odluka o Karadžićevom premeštanju

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Maj.2021, 07:48

DODIK PISAO SUDIJI AĐIJUSU, KOMŠIĆ ODMAH PRIGOVORIO: Poziv da se preispita odluka o Karadžićevom premeštanju

Milorad Dodik pisao predsedniku Međunarodno rezidulanog mehanizma za krivične sudove koji je nasledniku nekadašnjem ICTY-a

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik pozvao je predsednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmela Ađijusa da preispita svoju odluku da prvi predsednik RS Radovan Karadžić izdržava kaznu zatvora u Velikoj Britaniji.

Dodik je to naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u pismu koje je uputio Ađijusu, nakon što je Međunarodni sud u Hagu odbio prigovor odbrane Karadžića da on bude upućen u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne doživotnog zatvora.

- Koristim ovu priliku da izrazim duboku zabrinutost povodom Vaše odluke da prvi predsednik Republike Srpske, gospodin Radovan Karadžic izdržava kaznu zatvora u Velikoj Britaniji. Žalim što niste uzeli u obzir poslednji prigovor koji Vam je uputio advokatski tim gospodina Karadžića u u kojem su sadržani brojni argumenti zbog kojih je trebalo da ovu odluku odmah povučete - naveo je Dodik.

On je pozorio da će fizička bezbednost Karadžića biti "apsolutno ugrožena"ukoliko bude premešten u bilo koji zatvor u Velikoj Britaniji.

- Sa Vaše strane ne postoje nikakve dodatne i poverljive garancije da će u engleskom zatvoru biti zaštićena njegova elementarna ljudska i građanska prava i da neće biti izložen revanšizmu određenih drugih grupa zatvorenika - napisao je Dodik.

Dodik je zatražio od Ađijusa da još jednom preispita svoju odluku i pošalje Karadžića u neki drugi zatvor u Evropi.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšic oštro je kritikovao Dodika zbog pisma Ađijusu.

- Ne želim ulaziti u to hoće li Milorad privatno pisati sudijama suda koji inače već godinama ne priznaje i javno se stavljati na stranu ratnog zločinca. Čak mi je možda i drago da to radi. Ako ima neko u svetu da ne zna kakav je, da sazna kroz ovakva pisma. Međutim, zloupotrebio je instituciju Predsedništva Bosne i Hercegovine, a to je nedopustivo, jer ovo nije stav Predsjedništva i države Bosne i Hercegovine - rekao je Komšic.

Dodaje da će svima uputiti upozorenje da Milorad Dodik ne piše u ime Predsedništva BiH.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Dodik pisao zbog Karadžića; Komić: Milorad privatno piše

Izvor: B92, 21.Maj.2021

Banjaluka, Sarajevo -- Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio pismo sudu u Hagu da preispita odluku o transferu Radovana Karadžića u zatvor u Velikoj Britaniji...U pismu predsedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmelu Ađijusa Dodik poziva da se preispita...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.