DODIK: NEMAM VOLJE DA BIH BUDE CENTRALIZOVANA

Izvor: Kurir, 28.Apr.2011, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DODIK: NEMAM VOLJE DA BIH BUDE CENTRALIZOVANA

BEOGRAD - Ako mi prihvatamo BiH, zašto Bošnjaci ne prihvataju RS. Mi ne sporimo BiH, ona može da bude i konfederacija i federacija, ja imam volje za to, ali nemam volje da bude centralizovana

BEOGRAD -  Ako mi prihvatamo BiH, zašto Bošnjaci ne prihvataju RS. Mi ne sporimo BiH, ona može da bude i konfederacija i federacija, ja imam volje za to, ali nemam volje da bude centralizovana - rekao je predsednik Republike Srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Milorad Dodik na okruglom stolu u Beogradu posvećenom referendumu u RS.

Dodik je naglasio da je realnost da je BiH definitivno podijeljena zemlja.

- Republika Srpska nije protiv BiH i njene međunarodne pozicije i teritorijalnog integriteta, nego želi da se poštuje unutrašnje uređenje BiH sa Srpskom i njenim nadležnostima - ocenio je Dodik.

On je naveo da je međunarodna zajednica bezgranično potcenjivala domaće organe vlasti, ističući da visoki predstavnik nikada nije podneo informaciju o svom radu Republici Srpskoj, kao jednoj od strana potpisnica Dejtona, iako ima obavezu.

- Nisu stranci svete krave, niti bezgrešni, video sam navijačko ponašanje - rekao je Dodik, navodeći da se on bori za normalizaciju odnosa u BiH i za Dejtonski sporazum onako kako je napisan, a ne za tumačenja i duh Dejtona.

Dodik je rekao da RS, kao strana potpisnica Dejtona, ima pravo da se izjašnjava o zakonima koje nameće visoki predstavnik, navodeći da je BiH, nametanjem odluka visokog predstavnika, dobila 83 nadležnosti, a imala je samo devet po Dejtonu.

On je podsetio i na veliki broj godina zatvora na koje su osuđeni Srbi, za razliku od Bošnjaka, kao i da je u ratu ubijeno 30. 000 Srba, te da je laž informacija o 300.000 ubijenih Bošnjaka.

Dodik je naveo da u Beogradu ima malo informacija o suštini odnosa u BiH i o tome šta RS želi i koja je njena pozicija i prava.

Simić: Vreme da nestane protektorat

Politički analitičar iz Beograda Predrag Simić rekao je da ni EU, ni međunarodna zajednica, ne mogu dopustiti da u Evropi imaju protektorat kakav je BiH, dodajući da je vreme da to nestane, jer BiH ne prete nikakvi sukobi.

On je naglasio da je Srpska uspela da svoju ekonomiju stavi na zavidan nivo i da je mnogo stabilnija i od nekih susednih država.

Pešićeva: Vreme da visoki predstavnik ode iz BiH

Samostalni poslanik u parlamentu Srbije Vesna Pešić saglasna je da je vreme da visoki predstavnik posle toliko godina ode iz BiH, ali je navela da je potrebno uspostaviti funkcionalnu državu BiH.

Pešićeva je rekla da je visoki predstavnik "iživio" svoje mogućnosti i da treba naći nove načine kako rešavati pitanja u BiH.

Ona je dodala da uznemiruje šta će biti rezultat referenduma u RS i da li će to biti deo stabilizovanja ili ne prilika u BiH, te navela da joj se "ovaj referendum ne sviđa".

Okrugli sto organizovala je novinska agencija Srbije Tanjug.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.