DODIK KOD MANDIĆA U PODGORICI: Srpski svet je FENOMENALNA ideja, predstavljen i sporazum O SPECIJALNIM VEZAMA (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2024, 15:53

DODIK KOD MANDIĆA U PODGORICI: "Srpski svet je FENOMENALNA ideja", predstavljen i sporazum O SPECIJALNIM VEZAMA (FOTO/VIDEO)

Bratski susret.

Danas su se u Podgorici sastali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić. Nakon sastanka održali su konferenciju za medije na kojoj je saopšteno da je Dodik dostavio predlog o specijalnim vezama između Banjaluke i Podgorice. 

Dodik je, na zajedničkoj pres konferenciji nakon sastanka sa Mandićem u Skupštini, rekao da RS shodno Dejtonskom sporazumu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ima pravo na specijalne odnose sa susedima i da zato žele da potpišu sporazum sa Crnom Gorom.

- Smatramo da nema nijednog razloga da Crna Gora to ne prihvati. Sporazum je dostavljen predsedniku Mandiću. To nije ništa protiv BiH, već je ovo sporazum u oblastima ekonomije, sporta obrazovanja, kulture - pojasnio je Dodik.

- Nekima u Sarajevu će to smetati, ali je to legalno. Crna Gora je trebalo to ranije da uradi - smatra Dodik, dodajući da su razgovarali i o "nekim drugim problemima".

Mandić je rekao da je danas predstavljeni sporazum o specijalnim vezama u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

- A '95. godine kad je završen rat i potpisan sporazum postojala je SRJ. To što je naslednica SRJ Srbija, ali je Crna Gora imala podjednake obaveze. Ovo je sa zakašnjenjem. Bivša vlast je ovo odbila - rekao je Mandić.

Kazao je da će otvoriti dijalog sa predstavnicima vlasti i opozicijom tom sporazumu.

- RS želi da gradi odnose sa Crnom Gorom, koja želi da ima dobre odnose sa RS. To nije na štetu nijednog građanina. Ova tri projekta donose korist budžet u i svim građanima Crne Gore. Tako ćemo i sa Albanijom da pričamo o Bojani, Jezeru, sa Srbijom o Limu - dodao je Mandić.

Predsednik Crne Gore istakao je da mu je posebno drago što je imao čast da primi Milorada Dodika.

Sem što sam predsednik Skupštine, ja sam predsednik Nove srpske demokratije. Nova srpska demokratija i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) su sestrinske stranke. To su pre svega srpske stranke - srpski narod RS podržava njih, a crnogorski nas - naveo je Mandić.

- Ko poštuje Dejton, poštuje i RS. Ko uvažava RS, ne može bez uvažavanja Dodika. Mi uvažavamo RS, jer uvažavamo Bosnu i Hercegovinu. To je odluka velikih sila, to je ono što je doneo Dejton. Crna Gora poštuje BiH, Crna Gora poštuje RS koja je sa Federacijom BiH stvorila BiH. Zato sam danas te poruke mira, podrške preneo Dodiku - dodao je Mandić.

Dodik je takođe istakao snažnu podršku Mandiću navodeći: 

- Svima želim - Albancima, Bošnjacima, Crnogorcima sve najbolje. Ali, moja pozicija zahteva da podržavam Srbe ma gde bili. Kao što uvažavamo crnogorsku zajednicu u RS, imao sam pripadnike te zajednice na vlasti. Očekujemo da i srpska nacija u Crnoj Gori na taj način bude zastupljena. Verujem da može da se izgradi prihvatljivije društvo, da ne budu diskriminisani kad je u pitanju zapošljavanje.

Mandić i Dodik su razgovarali i o nekim važnim projektima za koje su zainteresovane obe strane. Tu se, pre svega radi o putu preko Šćepan Polja prema Foči i o projektu hidroelektrane "Buk-Bijela".

Oni su naročito istakli značaj ovih tema jer su kako kažu razgovarali o budućnosti.

Na pitanje novinara da prokomentariše ideju "Srpskog sveta", koja se u javnosti Crne Gore uveliko eksploatiše i najčešće zloupotrebljava, Dodik je odgovorio vrlo samouvereno da smatra da je ta ideja fenomenalna.

- Niko ne bi trebalo da ima nešto protiv toga da se Srbi organizuju, izražavaju, prave škole - dodao je predsednik Republike Srpske.

Izvor: Srbija Danas/M.B.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mandić: Bez Republike Srpske nema BiH

Izvor: Danas, 27.Feb.2024

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić poručio je danas da Crna Gora poštuje Republiku Srpsku i da bez Srpske nema BiH.

Nastavak na Danas...

Dodik dostavio Mandiću predlog Sporazuma o specijalnim vezama RS i Crne Gore 

Izvor: VOA, 27.Feb.2024

Podgorica — Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je u utorak da je predsjedniku Skupštine Crne Gore Andriji Mandiću dostavio predlog Sporazuma o specijalnim odnosima RS i Crne Gore, navodeći da “to nije ništa protiv Bosne i Hercegovine”. Dok su trajali razgovori Dodika i Mandića,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.