Bosna i Hercegovina, nemoguća država

Izvor: RTS, 29.Sep.2010, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosna i Hercegovina, nemoguća država

Premijer RS Milorad Dodik rekao da je BiH "nemoguća država" i da ne vidi mogućnost da ona opstane u sadašnjem obliku koji je "nametnula" međunarodna zajednica. Bosna nema zajedničku istoriju, a narodi koji tamo žive nemaju zajedničke praznike, naglasio Dodik, tokom posete Beogradu.

Bosna i Hercegovina je "nemoguća država", rekao je premijer RS Milorad Dodik u Beogradu i dodao je da ne vidi mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da ona opstane u sadašnjem obliku koji je "nametnula" međunarodna zajednica.

"BiH je nemoguća zemlja, mnogi od vas to znaju bolje nego ja. Ona nema zajedničku istoriju. Ona ima podeljnu istoriju. Narodi koji tamo žive nemaju nijedan zajednički praznik osim međunarodnog praznika Nove godine i Dana pobede 9. maja", rekao je Dodik na skupu u beogradskom Domu kulture "Vuk Karadžić".

Dodik, koji je kandidat za predsednika RS na izborima 3. oktobra, rekao je da se mora izbeći parcijalizacija političke scene u RS i ocenio da je strancima "problem koncentrisana politička moć" u RS.

"Uveren sam da će srpski narod jednog dana na referendumu odlučiti o svom statusu, o statusu RS u BiH. I ne moram vama govoriti, verovatno pretpostavljate, šta bi to bilo", rekao je Dodik na skupu u organizaciji udruženja Srba iz BiH i Hrvatske.

Premijer RS je dodao da je Republika Srpska raščistila sa "zabludom o dobronamernosti međunarodnog faktora", koji je, prema njegovim rečima, Dejtonski sporazum sprovodio na štetu srpskog naroda.

"Pravno gledano, misija međunarodne zajednice je bila bespravno prisustvo, pravno i političko nasilje međunarodnog faktora kroz visokog predstavnika koji je doneo nepravno 800 odluka, od čega oko 200 nametnutih zakona koji su direktno intervenisali u politički sistem i raspodelu nadležnosti", rekao je Dodik.

Povodom genocida u Srebrenici, Dodik je rekao da se "ekspanzijom i promocijom onoga što se desilo u Srebrenici" pokušava zadržati stereotip o krivici srpskog naroda.

"Mi smo pre nekoliko meseci izašli s jasnim podacima da je na listi od 8.000 navodno pobijenih Bošnjaka, na mermernoj ploči u Potočarima, ugravirano čak 500 imena živih ljudi, što nesumnjivo govori o laži", rekao je Dodik.

Dodao je rekao da su na toj listi i ljudi poginuli daleko od Srebrenice ili su ranije poginuli na tom području.

Dodik je rekao da je izvorni Dejton "značajno devastiran" i da je to razlog debalansa i podela u BiH. Dodao je dodao da RS ne spori devet izvornih nadležnost BiH, ali da spori sve ostalo što je urađeno u prenošenju nadležnosti, čime je koncentrisana moć u Sarajevu gde većinom žive Muslimani.

Dodik je naveo da se stranci zalažu za ustavne promene, ali i da je pravo srpskog naroda da se protivi tim promenama.

"Prioritet naše nacionalne poltike je vraćanje otetih nadležnosti", rekao je Dodik na skupu koji su udruženja Srba iz BiH i Hrvatske najavili kao razgovor o položaju RS i Srba u Hrvatskoj i BiH.

Srbija je najveći investitor u RS

Dodik se tokom posete Beogradu sastao i sa privrednicima iz Srbije.

"Srbija je najveći investitor u Republici Srpskoj", rekao Dodik i pozvao privrednike iz Srbije da ulažu u RS, jer je ona institucionalno stabilna i nudi niz pogodnosti u poslovanju.

Predsednik Vlade RS je podsetio da je Srbija učestvovala u privatizaciji "Telekoma RS", kao i da u RS posluju i druge srpske kompanije kao što su Hemofarm, Komercijalna banka i Delta.

Dodik je, u razgovoru sa privrednicima, rekao da su privrednici iz RS malo prisutni u Srbiji i da bi tu saradnju trebalo poboljšati.

Prema njegovim rečima, u okviru specijalnih paralelnih odnosa između Srbije i RS definisano je nekoliko značajnih projekata, kao što su most na Rači, most kod Ljubovije i Fakovića i gradnja puteva radi povezivanja sa Koridorom 10.

Dodik je napomenuo da u okviru razvojnog programa RS postoji Razvojna banka na čijem računu se nalazi 186 miliona evra, istakavši da je RS spremna da taj novac ulaže u razvojne projekte i zapošljavanje.

Premijer je naveo da će RS omogućiti privrednicima da se konkurentno nose sa onima iz okruženja, i dodao da, na primer, porez na dobit u RS iznosi 10 odsto kao i da je struja u odnosu na Hrvatsku 37 odsto jeftinija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.