BiH preti raspad: Sve zavisi od Dodika?

Izvor: B92, 15.Sep.2023, 11:02

BiH preti raspad: Sve zavisi od Dodika?

Zabrana obavljanja funkcije predsednika Republike Srpske upućena Miloradu Dodiku vodi BiH ka raspadu i krizi, što i jeste cilj.

Isključenje Milorada Dodika iz političkog života, a po zakonima koje je nametnuo Kristijan Šmit, visoki predstavnik kojeg Republika Srpska ne priznaje, dovelo bi do kraja BiH kakvu sada poznajemo, a RS okrenulo putu ka nezavisnosti, pišu "Večernje novosti".

Ovo je nepodeljeno mišljenje političkih krugova u Banjaluci, a posle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otkrivenih navoda iz optužnica protiv Dodika u kojoj Tužilaštvo BiH predlaže da mu se zabrani obavljanje funkcije predsednika Republike Srpske i bilo koje druge javne funkcije.

Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine RS kaže za list da bi zabrana političkog delovanja Dodiku značila da RS mora da povuče radikalne poteze.

"Zabrana bi gurnula BiH ka raspadu i krizi, što i jeste cilj, jer bez krize u BiH ne može se zadržati međunarodni faktor i uticaj. Upravo kako bi se stranci ovde zadržali donose se katastrofalne odluke. Bez incidenata koje oni prave Sebi, Bošnjaci i Hrvati bi se govorili i ne bi bilo potrebe za međunarodnim uticajem. Nažalost, Bošnjaci nemaju dovoljno političke zrelosti da shvate da oni neće dobiti nikakvu nagradu napadima na RS od strane međunarodnih predstavnika već zajedno sa strancima guraju BiH u raspad", navodi Stevandić.

Bivši predsednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić pojašnjava za "Novosti" da se Dodiku ne bi overavala kandidatura, ukoliko bi se sproveo nedemokratski i nezakoniti čin.

"U tom slučaju Dodik se može žaliti Sudu BiH, koji bi verovatno odbio žalbu i to bi značilo da on ne može na izbore. Sad je ključno pitanje čiji je CIK BiH. Ako oni rade po nalogu OHR, onda je teško očekivati da će se usprotiviti Šmitu. Nažalost, podanici stranih mentora konstantno traže zlo. Ovo što radi takozvani visoki predstavnik u BIH nema nikakve veze sa zakonima, već je ovo samovolja jednog čoveka", ističe Petrić i dodaje da se tako nešto nije dešavalo "ni za vreme Benjamina Kalaja i Austrougarske kada su okupirali Bih".

Sanja Vulić, član Predsedništva Dodikove SNSD, kaže za list da bi zabrana rada i delovanja legitimno izabranog predstavnika bila poraz demokratije i kraj BiH.

"Više od 300.000 glasove osvojio je Dodik na poslednjim opštim izborima. Zar međunarodna zajednica u BiH misli da će ti građani ćutati i dozvoliti da ih ponižavaju neki stranci? Građani Srpske biraju Dodika jer je stub sigurnosti i garant opstanka Republike. Biraju ga jer zna reći 'ne' nepoželjnim strancima u cilju zaštite srpskog naroda i institucija Srpske", ističe Vulić i dodaje da ako se onemogući rad Dodiku, "onemogućili su opstanak i onako izmučene i jedva sastavljene BiH".

"Novosti" podsećaju da će naredne godine biti dve decenije kako je tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun smenio i zabranio političko delovanje za 59 političara iz Srpske. Tada su smenjeni i Dragan Kalinić, predsednik Narodne skupštine RS, ministar unutrašnjih poslova Zoran Đerić, potpredsednik SDS Mirko Šarović. Oni su, kako je tada procenio Ešdaun, rušili Dejtonski sporazum i sarađivali sa optuženima za ratne zločine.

Većinu tih funkcionera je nakon desetak godina pomilovao bivši visoki predstavnik Valentin Incko i omogućio im je da se politički aktiviraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.