Bez komentara na Cerićevo pismo

Izvor: B92, 22.Dec.2011, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez komentara na Cerićevo pismo

Sarajevo -- Reisul-ulema IZ u BiH Mustafa Cerić od ambasadora islamskih zemalja traži uskraćivanje gostoprimstva u njihovim zemljama predsedniku RS Miloradu Dodiku.

Ambasadori su prilično uzdržani od komentarisanja pisma koje im je uputio, piše "Blic".

Cerić je uputio ambasadama Egipta, Turske, Indonezije, Irana, Katara, Kuvajta, Libije, Malezije, Pakistana, Palestine i Saudijske Arabije pismo u kojem predlaže da vlade tih zemalja proglase >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dodika personom non grata, zbog njegovog navodnog širenja islamofobije, netolerancije i mržnje prema muslimanima.

U pojedinim ambasadama, poput turske, rekli su da ambasador Ahmet Jildiz ne želi da se oglašava i komentariše pismo poglavara Islamske zajednice u BiH.

U Ambasadi Libije kažu da im je Cerićevo pismo stiglo tek juče, da ambasador čeka na zvaničan prevod i da bi njegov eventualni komentar mogao da usledi tek za dva dana.

Sličano je odgovorio i ambasador Pakistana, koji je tek juče primio Cerićevo pismo i koji nije želeo da se upušta u komentarisanje njegovog sadržaja.

Istovremeno, Cerićevo pismo naišlo je i na oštre reakcije i negodovanje u regionu. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se iskreno nada da poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić nije zatražio da predsednik RS Milorad Dodik bude proglašen personom non grata u islamskim zemljama, ocenivši da su "takve izjave stravične i apsolutno neprihvatljive”.

"Nisam pročitao pismo Cerića, ali se iskreno nadam da tako nešto Cerić nije rekao, niti napisao. Ali mogu reći da svako ko na takav način preti u današnja vremena, onda je jednostavno pogrešio prostor na kom postoji i živi. Nešto tako stravično, apsolutno je neprihvatljivo i, ponavljam, nadam se da to Cerić nije izrekao", rekao je Tadić.

Sam Dodik ocenio je da saopštenje Islamske zajednice u BiH u kojem ga optužuju da vređa islam, predstavlja isključivo političke stavove koji nemaju veze sa islamom. On je rekao da kao političar mora da reaguje na političke stavove koje daje i Islamska zajednica, koja bitno određuje politički život u BiH.

U međuvremenu, Cerić je, osim ambasadama islamskih zemalja u BiH, pisao i visokom predstavniku Valentinu Incku, tražeći tumačenje tvrdnje izvršnog sekretara SNSD-a Rajka Vasića da je "BiH hrišćanska zemlja” i odgovor da li je ta izjava kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Iz OHR-a je stigao samo kratak komentar: "Komentarisanje izjava, koje se daju sa namerom da prouzrokuju uvredu i privuku pažnju, samo im pridaje više važnosti nego što zaslužuju”.

"U ovom slučaju iskorišćen je institut koji u muslimanskom svetu i danas postoji, a koji se zove islamska solidarnost. Ovo što je Cerić uradio podseća na to, ali mislim da nije iskorišćen na pravi način, već u političke svrhe" , kaže orijentalista Rade Božović.

On objašnjava da se već 20 godina na našim prostorima ljudi iz redova sveštenstava raznih vera uključuju u politiku iz ne baš najboljih namera.
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.