Badnjak paljen širom Bosne, uvod u BOŽIĆNO PRAZNOVANJE

Izvor: Blic, 06.Jan.2017, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Badnjak paljen širom Bosne, uvod u BOŽIĆNO PRAZNOVANJE

Širom BiH pravoslavni vernici pale Badnjak pred hramovima nakon bogosluženja, čekajući Božić, najradosniji hrišćanski praznik.

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem služio je u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci večernju službu i osveštao badnjak, a ovom obeležavanju Badnje večeri prisustvovali su i predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanići predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Obraćajući se okupljenim vernicima, vladika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je rekao da je ova večernja služba uvod u božićno praznovanje.

- Šest nedjelja smo postili i pripremali se za Badnji dan, čistili svoj dom, ali i dom duše svoje, srce svoje, um i celo biće svoje od svega što čoveka čini grešnim - istakao je vladika.

Vladika Jefrem je dodao da se na taj način dočekuje najveći gost kojeg je zemlja ikad dočekala - Isus Hrist, koji je došao da spasi čoveka izgnanog iz raja.

Nakon večernjeg bogosluženja, u porti crkve Svete Trojice obavljeno je nalaganje badnjaka.

Vladika Jefrem služiće u ponoć u hramu Hrista Spasitelja Svetu arhijerejsku liturgiju povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Osveštanju Badnjaka u Banjaluci, u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u naselju Paprikovac, prisustvovala je i premijer Srpske Željka Cvijanović.

I u Staroj srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetih arhangela Mihaila i Gavrila na Baščaršiji u Sarajevu večeras je nakon večernje službe u porti hrama tradicionalno osveštan i naložen badnjak.

Govoreći o najradosnijem hrišćanskom prazniku - Božiću, paroh sarajevski Vanja Jovanović rekao je da je suština ovog praznika spasenje kroz porodicu.

- Porodica je osnova, jer gde će se dete naučiti da voli ako neće u porodici i tu ljubav kroz porodicu promovisati i neprestano je obnavljati - istakao je Jovanović.

Večernjem bogosluženju, osveštanju i nalaganju Badnjaka prisustvovali su brojni pravoslavni vernici, među kojima je bio i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom služio je povečerje u najstarijem bijeljinskom Hramu Svetog velikomučenika Georgija, nakon čega je na gradskom trgu uz vatromet i narodno veselje obavljeno osveštanje i palenje badnjaka.

Vladika Hrizostom rekao je da je badnjak simbol sutrašnjeg praznika rođenja Gospoda Isusa Hrista i poželio sugrađanima da ga dočekaju u zdravlju, sreći i radosti sa svima svojima i u zajednici sa svojom Crkvom.

U Brčkom je zapaljen badnjak u porti Saborne crkve Uspenija Presvete Bogorodice u prisustvu više stotina vernika.

Jerej Milorad Zarić je posle večernjeg bogosluženja čestitao vernicima Badnje veče i sutrašnji najradosniji hrišćanski praznik.

Na proslavi Badnje večeri u porti hrama organizovan je vatromet, a potom i prigodan muzički program usrkos velikoj hladnoći.

Pijukanje

Na Badnje veče se i u prijedorskim pravoslavnim kućama tradicionalno organizuje pijukanje.

Nakon što domaćin uđe u kuću sa slamom u rukama, prisutnima čestita Badnje veče, a potom razbaca slamu po podu. Domaćica po slami pospe zrna kukuruza i uz reči "pi pi" doziva male piliće, koji su u ovom slučaju deca.

Kada se deca okupe domaćica im baca i bombone, orahe i lešnake koje najmlađi kupe u svoje vrećice.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vladika Jefrem služio večernju službu i osveštao badnjak

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Jan.2017

BANJALUKA - NJegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem služio je u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci večernju službu i osveštao badnjak, a ovom obilježavanju Badnje večeri prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić...Obraćajući...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.