ANDRIĆ GRAD NA VIDOVDAN

Izvor: Kurir, 22.Jun.2011, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANDRIĆ GRAD NA VIDOVDAN

BEOGRAD - San postaje java! Prema ideji proslavljenog srpskog reditelja Emira Kusturice, a uz podršku predsednika RS Milorada Dodika, 28. juna kreću radovi na izgradnji kamenog Andrić grada na ušću Rzava u Drinu u Višegradu! Kako su juče u Beogradu najavili Kusturica i Dodik, grad bi konačnu fizionomiju trebalo da dobije 2015.

BEOGRAD - >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << San postaje java!

Prema ideji proslavljenog srpskog reditelja Emira Kusturice, a uz podršku predsednika RS Milorada Dodika, 28. juna kreću radovi na izgradnji kamenog Andrić grada na ušću Rzava u Drinu u Višegradu! Kako su juče u Beogradu najavili Kusturica i Dodik, grad bi konačnu fizionomiju trebalo da dobije 2015.

Promocija projekta izvedena je na simboličnom mestu - u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, tik uz temelje rimskih iskopina.

- Ovo je prvi put u istoriji da postoji projekat izgradnje grada koji nastaje inspirisan literaturom u istoriji. Gradi se da nikad ne bude srušen, kao što je srušena Andrićeva bista u Višegradu - poručio je Kusturica.

Dodik je obećao da će Srpska dati kompletnu logistiku za izgradnju grada.

- Grad je i scenografija za film „Na Drini ćuprija“, koji će raditi Kusturica. Niko drugi to ne može da uradi. Kad bude završen, Višegrad će moći da se diči s dva imena, Kusturičinim i Andrićevim - rekao je Dodik.  

(J. K.)

Grad u brojkama

Površina

2,5 hektara

Pod krovom

17.500 kvadrata

Vrednost

10 do 12 miliona evra

Završetak radova

2015. godine

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.