Indija ne priznaje Kosovo ni posle mišljenja MSP-a

Izvor: Blic, 09.Avg.2010, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indija ne priznaje Kosovo ni posle mišljenja MSP-a

Indija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i nije promenila stav ni posle mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP), saopštilo je danas indijsko ministarstvo inostranih poslova.

"Proučavamo mišljenje MSP o Kosovu. Naš stav o jednostranoj kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti nije se promenio", rekao je danas portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova Višnu Prakaš, u prvom reagovanju Indije na mišljenje MSP-a.

MSP je 22. jula, na zahtev >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije, objavio ocenu da jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova nisu prekršeni međunarodno pravo, rezolucija 1244, ni međunarodni pravni poredak na Kosovu.

Indija nije priznala nezavisnost Kosova, a indijski zvaničnici su ranije naveli da se takva odluka bazira na "čvrstoj poziciji (Indije) da sve zemlje treba u potpunosti da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja".

Indijski zvaničnici su, takođe, izrazili zabrinutost da bi kosovsko pitanje moglo da dovede do "opasnog presedana" za druge slučajeve jednostrane secesije širom sveta.

I sama Indija se bori sa secesionističkim pokretima u nekim provincijama na svojoj teritoriji.

Kosovo, koje je 17. februara 2008. donelo jednostranu deklaraciju o nezavisnosti od Srbije, do sada je priznalo 69 zemalja.
Pogledaj vesti o: Mišljenje međunarodnog suda

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.