NVO: I Tadić i Nikolić negiraju sudske činjenice o Srebrenici

Izvor: Blic, 31.Okt.2012, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO: I Tadić i Nikolić negiraju sudske činjenice o Srebrenici

Beograd - Koalicija za pristup pravdi izrazila je danas zabrinutost zbog izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića i bivšeg predsednika Borisa Tadića kojima negiraju sudske činjenice o genocidu u Srebrenici.

Koalicija je u saopštenju za javnost upozorila Nikolića i Tadića na obavezu Srbije, kao članice UN, Saveta Evrope i OEBS-a da poštuje sudske presude i od njih zatražila da svojim javnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << istupima i izjavama ne nanose štetu Srbiji i pomirenju u regionu.

Neposredno po stupanju na dužnost, u izjavi za Radio-televiziju Crne Gore 31. maja 2012. Nikolić je izjavio da u Srebrenici nije izvršen genocid, dok je listu "Korijere dela sera" 9. oktobra rekao da se u Srebrenici nije desio genocid i da "nijedan Srbin ne priznaje genocid", pa ni on.

U emisiji "Nedjeljom u 2" Hrvatske radio-televizije od 28. oktobra 2012. Tadić je nekoliko puta ponovio da kao gradjanin ima svoje mišljenje o tom dogadjaju, ali da će kao političar čekati s njegovim iznošenjem "dok se ne završe sve pravne procedure, a do tada neka o tome govore istoričari i pravnici".

Koalicija je podsetila Nikolića i Tadića da je Medjunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2004. pravnosnažno osudio visoko rangiranog oficira Vojske Republike Srpske Radislava Krstića na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida izvršenog nad bosanskim Muslimanima u julu 1995. u Srebrenici.

Pre dve godine doneta je i prvostepena presuda kojom su visoko rangirani oficiri VRS Vujadin Popović i Ljubiša Beara osudjeni na doživotne kazne zatvora zbog genocida, dok je oficir Drago Nikolić osudjen na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida.

Po tužbi BiH protiv Srbije, Međunarodni sud pravde je 2007. utvrdio da je u julu 1995. u Srebrenici izvršen genocid nad bosanskim Muslimanima. Istom odlukom MSP je Srbiju oglasio odgovornom zbog nesprečavanja genocida i zbog nekažnjavanja počinilaca, odnosno propuštanja da uhapse i predaju osobe optužene za genocid.

"Negiranjem genocida u Srebrenici, Nikolić i Tadić vređaju i uznemiravaju žrtve genocida i drugih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije, a takodje i urušavaju započeti proces pomirenja", navodi se u saopštenju.

Po oceni Koalicije za pristup pravdi, nepriznavanjem odluka MKSJ i MSP bivši i aktuelni predsednik Srbije nanose i ogromnu štetu zemlji, jer podržavaju kršenje medjunarodnih obaveza Srbije. Koaliciju za pristup pravdi čine Centar za unapredjivanje pravnih studija, Sivil rajts difenders (Civil Rights Defenders), Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS), Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Praksis i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda.
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić,   Tomislav Nikolić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.