Izvor: Nezavisne Novine, 12.Jan.2017, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zubi će se uskoro sami popravljati?

Britanski naučnici su uvjereni da bi uz pomoć lijeka tideglusib naši zubi u skorijoj budućnosti mogli sami da se popravljaju. Na ovaj način bi se eliminisale potrebe za zubnim plombama.

Britanski istraživački tim sa Kings koledža u Londonu pokazao je da taj lijek, kojim se inače tretiraju oboljeli od demencije, može pokrenuti ćelije u dentalnoj pulpi kod miševa da same poprave manje rupe na zubu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
Rupe na zubima miševa tretirane su uz pomoć biorazgradivog sunđera natopljene tideglusibom koji bi se umetnuo u karijes.

Studija objavljena u časopisu "Science Reports" pokazala je da je taj proces doveo do potpunog prirodnog popravljanja zuba. Tideglusib je stimulisao aktivnost matičnih ćelija u dentalnoj pulpi, što je dovelo do regeneracije 0,13milimetarskih rupa u mišijim zubima.

"Ključna stvar je to što je sunđer biorazgradiv. Prostor u kojem stoji sunđer se za vrijeme regeneracije dentina do te mjere napuni mineralima da nakon tretmana ne ostane ništa što se u budućnosti može pokvariti", kaže profesor Pol Šarp.

Istraživački tim će sada pokušati da utvrdi mogu li se njihovom metodom popraviti i veće rupe. Šarp je dodao da bi ovaj način lječenja zuba u skorijoj budućnosti mogao biti i komercijalno dostupan.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.