Zlato blizu najniže razine od početka 2010.

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Nov.2015, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlato blizu najniže razine od početka 2010.

LONDON - Cijena zlata pala blizu najniže razine u gotovo šest godina, ostajući na silaznoj stazi četvrti tjedan zaredom, u očekivanju da Fed podigne američke kamatne stope sljedećeg mjeseca prvi put u gotovo deset godina.

Spot cijena zlata pala je u petak na 1,082.30 dolara za uncu u 19.13. GMT, spustivši se za 0,2 posto, nakon što je dotaknula najnižu razinu od veljače 2010. godine u četvrtak, na 1,074.26 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dolara.

Futuresi američkog zlata za isporuku u prosincu pali su za 10 centi na 1,080.90 dolara za uncu.

Povećanje kamata ima tendenciju da opterećuje zlato, jer dižu oportunitetne troškove držanja neproduktivne imovine, a jačaju dolar. Zlato je palo više od 5 posto od početka studenoga kada je američki, bolji od očekivanja, izvještaj o plaćama potaknuo očekivanja o skorom povećanju kamata.

"Sasvim je jasno da će se, uz rastući osjećaj da će kamatna stopa biti povećana u decembru nakon snažnih američkih podataka prošloga tjedna, ulagači spašavati izvan zlata", rekao je analitičar David Citi Wilson. "Pretpostavljam da će se ovaj trend nastaviti."

Imovina najvećeg fonda za trgovinu zlatnim polugom SPDR Gold Shares pala je za dodatnih 1,5 tona u četvrtak.

Grupa platinastih metala također je pod pritiskom prodaje. ETF-ovi platine su na najnižoj razini u dvije godine, dok je imovina fondova paladija na najnižem nivou od travnja 2014.

"Dok nalazimo da je fizička potražnja za PGM-ovima iz industrijskih izvora uglavnom stabilna, investitori se povlače i vidimo rane znakove ograničenja proizvodnje."

Cijena platine iznosila je 855.50 dolara, spustivši se za 2,1 posto, nakon što je skliznula na najnižu razinu od prosinca 2008. godine.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.