Životinje napuštaju planetu

Izvor: RTS, 28.Okt.2010, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Životinje napuštaju planetu

Svetu preti masovni nestanak mnogih životinjskih vrsta, upozorili su naučnici londonskog Zoološkog društva. Studija okrivljuje ljudske aktivnosti.

Naučnici londonskog Zoološkog društva izradili su do sada najsveobuhvatniju studiju o kičmenjacima i upozoravaju da svetu preti masovni nestanak brojnih životinjskih vrsta.

Petina sisara, riba, ptica i gmizavaca na rubu je nestanka, a oko 50 vrsta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kičmenjaka godišnje postaje ugrožena vrsta.

U studiji se za izumiranje životinjskih vrsta okrivljuju ljudske aktivnosti, pre svega one u poljoprivredi.

Izveštaj obuhvata 25.000 vrsta, a analiza je pokazala da čak 20 odsto vrsta danas ne bi postojalo da nije bilo kampanja koje su sprovodile vlade i nevladine organizacije.

Ukoliko se ostvare najmračnije prognoze, na Zemlji će se uskoro dogoditi najveće izumiranje životinjskih vrsta u poslednjih 650 miliona godina. Tada su sa naše planete usled klimatskih promena nestali poslednji dinosaurusi.

Prema rečima stručnjaka, najveći problem nije u izumiranju pojedinih vrsta već u činjenici da nestaju čitavi ekološki sistemi.

Stoga, biolozi naglašavaju da rešenje neće moći biti u jednostavnom nadomeštavanju u vidu prirodno zaštićenih područja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.