Žene u fokusu Londonskog filmskog festivala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2015, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene u fokusu Londonskog filmskog festivala

U fokusu ovogodišnjeg, 59. Londonskog filmskog festivala (LFF), koji će biti otvoren večeras, su žene - kako one ispred tako i one iza kamere.

Dvanaestodnevna londonska smotra, tokom koje će biti prikazano 240 filmova iz 72 zemlje, započinje istorijskom dramom "Suffragette", o borbi za pravo glasa žena početkom XX veka, u kojoj glavne uloge tumače Keri Maligan, Meril Strip i Helena Bonam Karter.

Predstavljajući program za 2015, direktorka festivala, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kler Stjuart, rekla je da će to biti "godina jake žene".

"Uzbuđena sam što će nam film, koji večeras otvara festival, skrenuti pažnju na to šta za žene znači rad iza kamere i što će podstaći raspravu o jakim ulogama za žene i devojke ispred kamere", izjavila je Stjuart za BBC.

Među jakim ženskim rolama na festivalu su i dve koje igra australijska glumica Kejt Blanšet.

U filmu "Truth", u kojem glumi uz Roberta Redforda, Blanšet tumači lik TV novinarke koja rizikuje karijeru radi "istine", dok u drami "Carol", čija je radnja smeštena u Njujorku 1950-ih, igra nevoljenu suprugu koja se zaljubljuje u mlađu ženu (Runi Mara).

Budući da je ove godine bilo puno reči o ulozi žene u filmskoj industriji, LFF je u saradnji sa Oskarovkom Đinom Dejvis organizovao globalni simpozijum o polovima u medijima.

"Diskutovaće se o tome šta filmska industrija može da učini kako bi preduzela proaktivne korake", rekla je Stjuart, navodeći razlike u zaradama i prilikama za žene reditelje kao teme o kojma se najčešće raspravlja.

Na programu LFF-a, u kategoriji dugometražnih ostvarenja, je 46 filmova čiji su autori žene.

"To zvuči sjajno, ali to je svega 20 odsto od celokupnog programa", navela je Stjuart.

"Interesantno je da su na listi prvenaca, dokumentaraca i kratkih filmova žene znatno zastupljenije, što ukazuje na postojanje barijere za one koje bi da svoje projekte ostvare na višem nivou", konstatovala ona.

Među ostalim ostvarenjima koja će biti prikazana na festivalu su krimi drama "Black Mass" sa Džonijem Depom i Benediktom Kamberbačem, "The Lady in the Van" sa Megi Smit, "Trumbo" sa Brajanom Krenstonom i Helen Miren, "The Program", film Stivena Frirsa o Lensu Amstrongu i naučnofantastični triler "The Lobster" sa Kolinom Farelom i Rejčel Vajz.

Tu su i Netfiksov "Beasts of No Nation" sa Idrisom Elbom i "Tangerine", film o transrodnim prostitutkama u Los Anđelesu koji je snimljen na Ajfonima.

Festival će 18. oktobra zatvoriti film Denija Bojla o životu Stiva Džobsa u kom glavne uloge tumače Majkl Fasbender i Kejt Vinslet.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.