Izvor: RTS, 08.Feb.2023, 23:11

Zelenski u Londonu: Dajte nam krila

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prvi put od početka ruskog napada napustio je Ukrajinu. Dan je proveo u Londonu u nastojanju da Britaniju privoli da Kijevu ustupi deo svojih borbenih aviona. Od Zapada je dobio tenkove i raketne sisteme. Napustio je Ukrajinu prvi put od početka rata kako bi dobio možda najvažniju bitku, ali ovoga puta sa Zapadom - bitku za borbene avione.
Volodimir Zelenski je posetu Londonu, koju mediji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smatraju istorijskom, počeo razgovorom sa premijerom Sunakom u ulici Dauning broj 10. Međutim, centralni događaj bilo je obraćanje ukrajinskog predsednika poslanicima oba doma parlamenta i to na mestu velike istorijske težine - stepenicama deset vekova starog Vestminsterskog hola.

"Ujedinjeno Kraljevstvo maršira sa nama ka možda najvažnijoj pobedi našeg doba. Biće to pobeda nad samom idejom rata. Posle zajedničke pobede, svaki agresor, bio on mali ili veliki, znaće šta ga čeka ako napadne međunarodni poredak", istakao je u svom govoru ukrajinski predsednik.
Zelenski se zahvalio Borisu Džonsonu kao motoru iza međunarodne koalicije za pomoć Ukrajini.
Predsedavajućem donjeg doma poklonio je šlem najboljeg ukrajinskog vojnog pilota. Na šlemu piše: "Imamo slobodu. Dajte nam krila da je zaštitimo."
Zelenski je sa galerije pratio i tradicionalna pitanja poslanika premijeru.
"Jedna od tema o kojoj sam jutros razgovarao sa predsednikom Zelenskim je naša podrška Međunarodnom krivičnom sudu gde, zahvaljujući naporima britanskih članova, možemo uskoro da očekujemo prve optužnice", rekao je poslanicima britanski premijer Riši Sunak.
Ukrajinski predsednik sastao se i sa kraljem Čarlsom Trećim, ali i obišao i odlikovao neke od deset hiljada ukrajinskih vojnika koliko se obučava u Britaniji.
Britanski premijer Riši Sunak, koji je pratio ukrajinskog predsednika tokom posete vojnicima, istakao je da Britanija nastavlja da proširuje vojnu pomoć Kijevu.
"Danas idemo korak dalje. Nismo više samo prva zemlja koja je dala tenkove tipa 'čelendžer', što je navelo i druge nacije da se povedu za našim primerom. Od danas počinjemo sa obukom ukrajinskih specijalaca, ali i pilota borbenih aviona", naglasio je Sunak.
I dok se Britanija premišlja da li da u Ukrajinu uputi svoje borbene avione tipa F-35 i Tajfun, Zelenski nema vremena za čekanje. Sledeća stanica je Brisel.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zelenski: Neke evropske zemlje spremne da nam pošalju avione; Putin: Rusija nije započela neprijateljstva u Ukrajini

Izvor: RTS, 09.Feb.2023, 07:04

Rat u Ukrajini 351. dan. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, posle Londona i Pariza, prisustvovao je samitu lidera EU u Briselu, gde se obratio i Evropskom parlamentu. Objava na blogu američkog novinara, koji tvrdi da iza eksplozija na Severnom toku stoje SAD, trebalo bi da postane osnova...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.