Zbogom, Nabuko?

Izvor: Vostok.rs, 05.Jun.2012, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbogom, Nabuko?

05.06.2012. -

Poslednjih meseci, izgleda, nije bilo objavljeno nijedno saopštenje, koje bi svedočilo o uspešnom napredovanju projekta gasovoda Nabuko. Svako saopštenje podseća na zvono prilikom sahrane. Najnovija vest, koja se pojavila u evropskim medijima, već je u štampi dobila naziv Svedodžba o smrti. Kako je saopštila informativna agencija ITAR-TAS, pozivajući se na poslovne krugove Londona, prvostepeni za EU >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << projekat gasovoda iz regiona Kaspijskog mora u Evropu obilazeći Rusiju, može da bude konačno zatvoren već krajem juna ove godine.

Inače, ovo nije prvo u poslednje vreme svedočanstvo o smrti tog projekta. 27. maja u Berlinu uz organizacionu podršku kompanije BP Europa SE održana je konferencija sa temom: Prirodni gas iz Azerbajdžana: mogućnosti za energetsko snabdevanje Evrope.

Referat je podneo ambasadr Azerbajdžana u Nemačkoj Parviz Šahbazov. Kako je saopštila Die Welt, on je pomenuo tri varijante budućih isporuka gasa u Evropu sa nalazišta, koja se razrađuju u zemlji. To su transatlantski gasovod (TAR), Jugo-Istočni evropski (SEEP) i, najzad, Nabucco-West, ili, kako ga zovu, mini-Nabuko.

U sali su bili uznemireni: da nije g-n ambasador zaboravio da je prvobitni projekat gasovoda Nabuko još nije brisan kao prvostepeni za EU? Međutim, posle istupanja člana uprave koncerna Britiš Petroleum Iana Kona je postalo jasno da ambasador ništa nije zaboravio. Kon je saopštio da njegova kompanija otpisuje klasičnu varijantu projekta Nabuko.

Učesnik konferencije, šef aparata evrokomesara za energetiku Gintera Etingera Mihaol Keler ošamućeno je pitao: zašto oba referenta ne pominju glavni projekat Nabuko. Mi smo odustali od te varijante, - ukratko je rekao predstavnik koncerna VR. Gost iz Brisela je samo ponovio da Evrokomisija i dalje smatra vitalnim punu, a ne skraćenu verziju tog projekta, kojoj ona daje prednost.

Ne vredi da se ponavlja da se poželjno izdaje za realno. Čudi samo upornost, s kojom EU pokušava da traži sporedne puteve u odnosu na magistralni, koji je potvrđen kao pouzdani energetski most s Rusijom. Komentar šefa analitičkog odelenja kompanije Brokerkreditservis Maksima Šeina.

Rekao bih da Evropa ima neke stare, iz vremena gvozdene zavese pojmove, - kaže Šein. Kao da moraju da pokažu da se bore za interese EU, dok Rusija ugrožava njenu energetsku bezbednost. To je zastareli prilaz, koji vodi nikuda.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.