Zbog ruske zabrane izvoza rastu cijene nafte

Izvor: Capital.ba, 23.Sep.2023, 12:36

Zbog ruske zabrane izvoza rastu cijene nafte

LONDON – Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad 94 dolara zbog procjene trgovaca da bi privremena ruska zabrana izvoza goriva mogla potaknuti potražnju rafinerija i dodatno opteretiti tijesno snabdijevanje. FOTO: Agencije Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 80 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 94.10 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << po 95 centi višoj cijeni, od 90,58 dolara. Tržišta je juče iznenadila objava Rusije da privremeno zabranjuje izvoz benzina i dizela kako bi osigurala snabdijevanje domaćeg tržišta u vrijeme žetve i stabilizirala cijene. Zabrana ne obuhvaća Bjelorusiju, Kazahstan, Jermeniju i Kirgistan, a Moskva nije navela koliko će dugo biti na snazi. Transneft je u petak obustavio isporuke dizela preko terminala Primorsk i Novorosijsk na Baltičkom i Crnom moru, objavila je novinska agencija TASS. Zabrana će ponovo unijeti neizvjesnost u ionako tijesno globalno snabdijevanje derivatima i mogla bi prisiliti zemlje uvoznice da potraže alternativne dobavljače i da se takmiče u ponuđenim cijenama, objašnjava u bilješci RBC. Veleprodajne cijene benzina pale su u petak na Međunarodnoj robnoj berzi u Sankt-Peterburgu gotovo 10 odsto, a dizela za 7,5 odsto, prenosi Hina. Ruska zabrana tek je potisnula u drugi plan bojazni da bi postroženi uslovi finansiranja mogli zakočiti privredu i potražnju za naftom. “Kratkoročno će cijene vjerovatno definirati uglavnom signali na strani potražnje”, procjenjuju u takvom okruženju analitičari Commerzbanka. Чланак Zbog ruske zabrane izvoza rastu cijene nafte се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

U Rusiji nestašica goriva? I to ne zbog rata

Izvor: B92, 24.Sep.2023, 12:31

Ruski civili su vrlo verovatno prošlih nedelja iskusili nestašicu nafte i dizela, reklo je britansko Ministarstvo odbrane (MoD)..."Nestašice verovatno neće biti direktna posledica rata", dodaje se u saopštenju koje prenosi portal Indeks..."Verovatno su uzrokovane nizom faktora, uključujući kratkoročna...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.