Završena Olimpijada, doček naših sutra uveče

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2012, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena Olimpijada, doček naših sutra uveče

LONDON -

Olimpijske igre u Londonu, na kojima se proteklih 17 dana nadmetalo više od 10 hiljada takmičara u 29 sportova, svečano su zatvorene spektakularnom ceremonijom, dok se u Beogradu spektakl dočeka srpskih sportista najavljuje za utorak u 20 časova ispred Skupštine grada. Pre početka tročasovne svečanosti, koja se sastojala iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 12 celina, na stadion u Londonu su, preko tribina i kroz publiku, zajedno ušli sportisti iz svih zemalja učesnica, simbolišući globalno jedinstvo. Na teren su izašla i 204 barjaktara, predstavnika zemalja učesnica. Zastavu Srbije nosila je Milica Mandić koja je Srbiji donela zlatnu medalju.

Na ceremoniji je učestvovalo 15.000 volontera, a ceo događaj uživo je pratilo 80.000 gledalaca, kao i oko milijardu ljudi širom sveta.

Za razliku od otvaranja Igara, sportisti nisu podeljeni po državama, već su marširali izmešani.

Ta praksa uvedena je od Olimpijskih igara u Melburnu 1956. i simboliše sjedinjvanje svih sportista sveta u jednu naciju.

Svečana ceremonija, pored proslave sportskih dostignuća, podrazumeva primopredaju domaćinstva Rio de Žaneiru, organizatoru narednih Igara, kao i gašenje olimpijskog plamena.

Čitava manfestacija nosila je naziv "Simfonija britanske muzike" i u centru pažnje je bila muzika, kao jedan od najznačajnijih britanskih kulturnih proizvoda poslednjih 50 godina.

Grupa "Mjuz" koja je snimila zvaničnu pesmu Olimpijskih igara u Londonu - "Survival", numeru je izvela uživo, a na prestižnom događaju nastupili su Džordž Majkl, Eni Lenoks, grupe "Spajs grls" , "Pet Shop Boys", "Fatboy Slim" i druge.

Manekenke Kejt Mos i Naomi Kembel u društvu poznatih koleginica prošetale su pistom noseći modele Aleksandra Mekvina, Vivijen Vestvud, Sare Barton i drugih britanskih dizajnera čija su imena poznata u celom svetu.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.