Vukčević očekuje Ganića u Srbiji

Izvor: B92, 15.Jul.2010, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević očekuje Ganića u Srbiji

Beograd -- Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević očekuje da će sud u Londonu 27. jula odlučiti da Srbiji izruči bivšeg člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića.

"Očekujem pozitivnu odluku za nas, odnosno da će biti doneta odluka o njegovoj ekstradiciji", rekao je Vukčević u intervjuu agenciji Beta.

"Prezentovali smo masu dokaza koji govore da je Ganić osnovano sumnjiv da je izvršio krivično delo ratnog zločina", dodao je tužilac. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

On je istakao da je od 5. jula do juče pred sudom u Londonu održano nekoliko ročišta gde se definitivno utvrđivalo da li postoje razlozi za ekstradiciju Ganića osumnjičenog u Srbiji za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu maja 1992. godine.

"Posebno napominjem da je Ganić osnovano sumnjiv jer je u pitanju istraga, pošto još nije podignuta optužnica. Jedini način da se utvrdi da li postoje dokazi za podizanje optužnice jeste to da on bude saslušan, a pošto to do sada nije mogao biti, mi smo bili prinuđeni da upotrebimo procesna sredstva, da odredimo pritvor, da raspišemo poternicu na osnovu koje je on u Velikoj Britaniji i uhapšen", precizirao je srpski tužilac.

On je istakao je da je, po odluci suda u Londonu, Ganiću i dalje ograničena sloboda, odnosno na snazi je zabrana napuštanja Londona, iako je njegova odbrana tražila da bude pušten na slobodu, da ode u Bosnu i da se vrati 27. jula kada je zakazano javno objavljivanje odluke o njegovoj ekstradiciji Srbiji.

Vukčević je rekao da je bosanska strana tokom postupka išla na diskvalifikaciju i prebacivanje cele svtari na politički teren, na jedan, kako je ocenio srpski tužilac, prizeman način.

"Prvo su išli na to da diskvalifikuju Srbiju kao državu u kojoj nema vladavine prava, a zatim da i tužilaštvo i sud u takvoj državi ne mogu biti nezavisni, odnosno da on (Ganić) ne može imati fer i pravično suđenje", rekao je Vukčević.

On je izrazio uverenje da su sudije u Londonu "prepoznale da to nije tako", podsećajući da je Tužilaštvo za ratne zločine dobilo veoma visoke ocene od međunarodno respektabilnihh faktora koji govore da su sva suđenja vođena na izuzetno profesionalnom nivou.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu, na osnovu poternice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 osoba iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 3. maja 1992. godine.

Srpski pravosudni organi pokrenuli su istragu protiv Ganića u decembru 2008. godine zbog sumnje da je neposredno, zajedno s drugim licima, suprotno sporazumu o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.